BIGtheme.net http://bigtheme.net/ecommerce/opencart OpenCart Templates
Начало / За колата / Как се презарежда акумулаторът

Как се презарежда акумулаторът

Всеки на когото му се е случвало автомобила му да не пали в най-неподходящия момент знае, че това в 99% от случаите се дължи на паднал акумулатор. Защо обаче акумулатора пада и как можем да го заредим? Това са два въпроса, който веднага изникват в съзнанието на всеки собственик на автомобил изпаднал в подобна ситуация.

Първо акумулатора се разрежда по няколко причини като най-популярни са температурните стойности, годините и начина му на експлоатация. Зареждането му може да се осъществи с помощта на специално зарядно устройство като самото зареждане ще отнеме няколко часа в зависимост от режима, който му е зададен бързо или бавно. Има и друг начин да „възбудите“ заряда на вашия акумулатор като за целта ще трябва да ви подадат ток и след това с помощта на алтернатора докато сте в движение, автомобила сам да зареди падналата батерия.

Какво всъщност представлява алтернатора?

Във всеки автомобил има част наречена алтернатор. Той отнема механичното движение на двигателя чрез ремък и произвежда електрически ток за презареждане на акумулатора. Връзката между двигателя и акумулатора е основана на вземане и даване, тъй като  акумулаторът зарежда двигателя, за да стартира, а на свой ред двигателят зарежда обратно акумулатора, докато работи. Ето защо след като запалите автомобила си  го използвайте поне 15 минути преди да го изключите отново.

Към алтеранторът има поставено ръководство за контрол, който регулира напрежението и му показва дали да зарежда акумулатора или да спре, защото презареждането на акумулатора може да създаде водород, който да предизвика взривяването му.

А, защо тогава е необходимо да заменяме акумулатора с нов? Смяната на акумулатора се налага, тъй като той не задържа заряда в себе си и се саморазрежда във времето. Повечето акумулатори всъщност поддържат заряд в близост до 13 V.  Според механиците това в действителност е така, но  те наричат акумулаторите 12 V, тъй като числото 13 е фатално. Може би това е една градска легенда, но със сигурност един нов акумулатор има в себе си  заряд над 12 V. С течение на времето, обаче количеството на заряд намалява и когато той падне под 12V е добре да помислите за купуването на нов акумулатор.

Повечето хора не обръщат внимание на изправността на акумулатора и зарежда ли се той правилно, докато един ден автомобилът им просто откаже да запали.

Ако сте попаднал и в тази ситуация ние ви предлагаме изберете своя нов акумулатор от Veber.bg, където ще откриете продукти с доказано немско качество от водещи марки производители и на достъпни цени.

About важно

Вижте също

Лятна грижа за автомобила

Как да запазите автомобила си хладен през лятото

Лятото е тежък сезон за всичко, което се движи. Както хората се нуждаят от освежаваща ...