пелети

С помощта на пелети: Как да постигнем перфектна температура по всяко време на годината

С напредване на технологиите хората търсят все по–ефективни методи за отопление. Под това понятие разбираме задоволяваща топлина и ниска цена. Особено търсени и предпочитани се оказват днешните отоплителни системи на пелети. С увеличаване на цената на електроенергията, пелетите и широката гама от подобни продукти се оказват високо ценени заради своите многобройни предимства.

Какво представляват пелетите?

По своята същност това са дървени отпадъци от преработвателната промишленост. Пресованият под формата на гранули продукт не съдържа добавки, което го прави сравнително екологичен. Същевременно повишената им ефективност ги прави и икономичен вариант за отопление. За сравнение – тон пелети може да ни достави същото количество енергия, както тон и половина дървесина. Изводите може да направите и сами.

Не са рядкост жилищата, в които се използват комбинирани устройства за отопление. Те съчетават няколко вида гориво, но това не ги прави задължително по–икономични. Предимството на електрическите отоплителни уреди е липсата на обслужване и чистота, на която се радваме при тяхната употреба. Недостатък е сухият въздух и високите сметки за ток, разбира се! Ако разполагате с голям апартамент, ще ви се наложи да увеличите и оборудването за отопление. Тук идва мястото да изтъкнем предимството на отоплението чрез пелети. Това е отдавна заложен метод, който неизменно предлага висока ефективност в добавка на икономичността.

Пелетните камини са удобни за използване поради това, че са автоматизирани. Не се страхувайте, че ще ви се налага постоянно да зареждате с пелети. Контролерите, с които са снабдени устройствата, сами подават нужното количество и поддържат желаната температура. Ако зареждате веднъж на няколко дни, уредът е способен да работи самостоятелно през останалата част от времето. Пелетите имат по–висок коефициент на полезно действие, за разлика от останалите видове гориво, и изгарят почти без остатък.

Нека не оставяме природата на заден план. В съвременните периоди на прекомерно замърсяване всяко действие носи своето облекчение. В тази връзка пелетите се оказват една подходяща алтернатива. За разлика от въглищата, газта и други източници на енергия, пелетите са възобновяем ресурс. Както стана дума, те се произвеждат от отпадъчна дървесина. При изгарянето им вредните нива са много по-ниски, което прави въглеродния отпечатък нищожно нисък, ако направим сравнение с всяка друга форма на отопление.

Без да отделят прах и влага, те са способни да предоставят по–високо ниво на отопление. Заемат малко място, не цапат и не излъчват неприятна миризма. Самопочистващата функция на пелетните котли ги прави наистина предпочитан метод за набавяне на толкова обичания уют и топлина през студените месеци. Оказва се, че плюсовете не са никак малко. Изглежда удобството може да бъде постигнато и на ниска цена.

Вижте също

почистване на банята

Съвети за лесно почистване на плочките в банята

Почистването на плочките в банята може да бъде предизвикателство, особено когато се сблъскаме с упорити …