kuhni

5 вдъхновяващи и  ултра модерни тенденции, с които да преобразите кухнята

Перфектната кухнята е сърцето на всеки дом. Това не е просто мястото, където миете чиниите или със старание приготвяте храна за любимите си хора. Кухнята е много повече – място, където семейството се събира за вечеря и където се наслаждавате на всеки миг прекаран заедно. Затова тази стая от вашето жилище трябва да излъчва уют и хармония, докато едновременно с това е функционална и комфортна.

Актуалните тенденции в кухненското обзавеждане си поставят именно такава цел. В тази статия ще ви разкажем за някои от най-интересните и ултра модерни тенденции за кухнята и как сами може да ги приложите като истински професионалисти, без да търсите услугите на интериорен дизайнер. Вижте кои са те:

Кухненски плотове от естествен камък

Естествените материали се завръщат с пълна сила в интериорния дизайн и се превръщат в една от най-горещите тенденции в момента. Кухненският плот от естествен камък – като гранит или мрамор, е едно отлично решение, което ще преобрази кухнята ви и ще ѝ придаде много повече стил. Освен плота, може да покриете и стената над него със същия материал, така се създава илюзия за повече пространство.

Естествените камъни обаче могат да бъдат доста скъпо решение. Ако бюджетът ви е ограничен, отново може да приложите тази тенденция, като покриете повърхността на плота и стената със специално фолио, което имитира ефекта на естествения камък, но на значително по-достъпна цена. Тънкият момент тук е, да бъдете много прецизни със залепването на фолиото и да не оставите балончета или други неравности.

Мивката – кралицата на кухнята

Кухненските мивки са централна част от интериора, затова няма как да не ви споделим и актуалните тенденции, свързани с тях. Дизайнерите съветват да забравите за скучните и еднообразни мивки и да потърсите модел, който наистина да се отличи. Как може да го направите? Вариантите са много. Едно от възможните решения са композитните кухненски мивки за вграждане.  При тези модели има и кухненски мивки за долно вграждане, които са подходящи само за каменни плотове – било то естествен или синеттичен камък. Те създават елегантност и могат да бъдат намерени в разнообразни цветове, които да накарат мивката да изпъкне още повече и да бъде акцент в кухненския интериор. Друга възможност е да се заиграете с детайлите – кранчетата и смесителите. Стандартите пластмасови кранчета или сребристи месингови смесители, могат да бъдат заменени от далеч по-интересни и елегантни такива.

Цветни акценти за разнообразие

Още един начин да разнообразите интериора на вашата кухня са различни цветни акценти. Колкото по-големи и забележителни са те, толкова по-добре. Например, кухненски шкафчета в бебешко синьо, ярко оранжево или пастелно зелено. Ако сте от по-смелите, може да поставите цветен акцент и с уредите. В момента на пазара може да откриете интересни  хладилници, печки и други електроуреди в нестандартни цветове. Бъдете креативни и дайте воля на въображението си.

Черна кухня

Дълги години, белите кухни бяха любими на интериорните дизайнери. Ето, че тази тенденция се преобръща рязко и тъмните нюанси в кухненското обзавеждане стават преобладаващи. За да не прекалите и да превърнете кухнята си в пещерата на Батман, има няколко “правила”, с които е добре да се съобразите.

На първо място – подът трябва да е светъл – независимо дали ще изберете плочки или паркет, например. Също така, плотовете, кухненският остров и стените, отново  е добре да са бели или в друг много светъл цвят. И още един хитър трик – използвайте лампи, които излъчват светлина на 360 градуса, а не плътни полилеи, които концентрират светлината само в един малък радиус. Казано накратко, за да запазите баланса, е необходимо да помислите за съотношението между тъмни и светли елементи в интериора.

Ръчно изработени детайли

Ръчно изработените детайли са отличен начин да вложите своя стил в кухнята, а също така да инкорпорирате нещо уникално в интериора. Интересен детайл, за който може да помислите, са нестандартните дръжки на кухненските шкафове, които могат да бъдат изработени от епоксидна смола, от камъни или други материали, така че да бъдат отличителни. Също така, различни вази, съдове и кухненски принадлежности, могат да постигнат същия “уоу ефект”.

Вижте също

почистване на банята

Съвети за лесно почистване на плочките в банята

Почистването на плочките в банята може да бъде предизвикателство, особено когато се сблъскаме с упорити …