izbor na laptop

Как да намерите и купите евтин лаптоп в няколко прости стъпки

Искате да си купите нов лаптоп, но спестяванията ви за целта все още не са достатъчни? Не унивайте, защото тук ще ви дадем най-добрите идеи, с които да намерите разнообразие от евтини лаптопи, точно по вашия вкус и джоб.

Вижте съветите ни!

Разберете колко голям (или малък) всъщност е вашият бюджет. Какво можете да си позволите? От една страна, компютърът е дългосрочна инвестиция и обикновено не е плод на бързо решение. Но от друга страна, лаптопите са доста трудни за надграждане и издържат по-кратко от настолните машини.

Преценете колко точно пари можете да отделите, без покупката да ви попречи да си платите сметките. И помнете, че високата цена не винаги е признак на най-добро качество.

Уточнете вашите нужди. За какво ще използвате компютъра? Домашна работа, игри, интернет, имейл и т.н.? Целите ви определят вида на устройство, което ще си търсите, а оттам определят и цената му.

Потърсете производителите. От коя фирма искате да купите лаптоп? Най-големите са Samsung, Dell, HP, Lenovo (преди IBM), Toshiba, Apple и Acer. Sony и Fujitsu също са популярни. Можете да намерите техни модели в най-добрите сайтове за изгодни машини.

Търсете отстъпки и добри сделки. Ако вие или вашите родители имате работа във фирма, която се занимава с компютри, разберете дали тяхната компания получава отстъпки чрез производителите. Много компании получават отстъпки чрез DELL, HP, Compaq, Gateway, Apple, защото купуват компютри и софтуер чрез тях.

Ако пък сте ученик или студент, разберете дали има финансова помощ или програми, които предлагат компютри за хора като вас. (Лаптопът, който ще получите, може да не е нов, но може да го получите безплатно.)

Ако ще излезете навън и ще закупите преносим компютър от магазин, уверете се, че сте записали спецификациите, които търсите.

Когато оценявате нов лаптоп, проверете колко интензивно работи вентилаторът му. Неговото състояние е изключително важно за качеството на работа и издръжливостта на машината, която сте си харесали.

Вижте CNET и други технологични уебсайтове за ревюта на производителите на лаптопи и техния хардуер.

Закупете лаптопа онлайн, тъй като обикновено така  е по-евтино да се купува.

Ако животът на батерията не е толкова важен за вас (може би искате да го стартирате от електрическата мрежа), помислете за закупуването на машина втора ръка.

И още трикове:

Ако планирате да използвате лаптопа за игри, уверете се, че той има видеокарта с високо качество, в противен случай вашите игри ще са много бавни. Така едва ли ще изпитвате кой знае какво удоволствие, докато се отдавате на любимите си състезания.

Лаптопите от нисък клас по принцип не са добри игрови машини поради тази причина и те не могат да бъдат надстроени за по-добро видео, както обикновено може да се случи с настолните компютри.

Използвайте Linux и безплатен / отворен код. Има много удобни за потребителя дистрибуции. Софтуерът е безплатен и изисква по-малко хардуерни ресурси; в повечето случаи по-старият хардуер е по-евтин.

Важни предупреждения

Не прекалявайте с търсенето на най-добрия възможен лаптоп за най-евтината възможна цена. След като инвестирате много време, можете в крайна сметка да купите модел с някои скрити фабрични проблеми в дизайна и не толкова добър, колкото изглежда. Например, в миналото имаше модели, при които „бърз“ процесор причиняваше често изключване поради прегряване.

Уверете се, че сте разгледали внимателно правилата за гаранция и връщане в магазина. Това е много пиперлива част, която нерядко кара потребителите да се чувстват по някакъв начин измамени или неудовлетворени. Винаги четете дребния шрифт!

И, освен това, закупувайте само софтуер, който ще ви трябва.

Вижте също

ароматерапия

Ароматерапия – от къде да започнете?

Търсите ли естествен начин да се отпуснете, освежите и подмладите? Ароматерапията може да е отговорът. …