суши факти

9 интересни факта за сушито, които ще ви изненадат

Сушито съдържа много протеини, което го прави много хранително. Добрата новина е, че с него се насищате достатъчно бързо, но не се качват килограми. Затова то често е препоръчвано като храна, която да включите във вашето здравословно меню.

Най-доброто нещо при суши е разнообразието на толкова много вкусове и опции, че е почти невъзможно някой, дори и много капризен, да не може да намери комбинация от съставки, която напълно да задоволи вкуса му.

Но с популярната любов към това лакомство на ориз-риба, не много хора знаят за какво е уасаби и кои суши са най-скъпите. И това не са всичките интересни факти за суши. Ако ви е интересно да разберете още любопитни факти за този деликатес, продължавайте да четете:

  1. Данъци

Преди, когато суши тъкмо се е появило, то е имало много висока цена. Дори е било позволено да се плащат данъци с него. Днес цената на такова ястие е много по-ниска и затова абсолютно всеки може да поръча рулца и суши (дори и данъчните служители).

  1. Ние наричаме суши погрешно

Да, това е така. Би било по-правилно да се каже „суси“, а не „суши“, но второто се е вкоренило по-добре в целия свят. Японците не обичат, когато ястията им се наричат ​​неправилно, но трябваше да се примирят, тъй като би било много трудно да убедят целия свят. Думата „суши“ означава „кисело“, което ни връща към техния произход, когато са били консервирани в сол.

  1. За да станете готвач на суши, се нуждаете от 10 години практика

В Япония са сигурни, че се нуждаете от поне 10 години практика за отлично правене на суши. Су-готвачът започва да работи едва след задължително двугодишно обучение, по време на което научава всички тънкости на изкуството на суши. И тогава са необходими още 8 години, за да достигнем върха на постиженията и да спечели уважение.

Между другото, японските майстори на суши се учат да разпознават свежестта на морските дарове по цвят, текстура и мирис, защото преди това често сами купували необходимите продукти на пазара. Нарушаване на храносмилането или, още по-лошо, отравянето на клиента се смята за страшен срам за су-готвача.

  1. Суши трябва да се яде веднага

Много хора вярват, че суши и рулца изобщо не трябва да се съхраняват. Ако суши се прави от сурова риба, трябва да го ядете за час. В хладилника те могат да се съхраняват за максимум 3-4 часа. Не забравяйте да покриете с фолио, в противен случай те ще се навият и изсъхнат.

Сушито, което не включва прясна риба, може да издържи максимум 24 часа. Категорично е забранено замразяването на готово суши.

  1. Не се използват пръчици

Суши и ролки е правилно да се ядат с пръсти. С пръчици се ядат само сашими. Суши се слага веднага в устата – цялото рулце или на две хапки.

  1. Най-вероятно ни сервират фалшиво уасаби

Уасаби е подправка, приготвена от коренището на едноименното растение. То обаче струва много – повече от 200 евро за 1 кг. Поради високата цена, ресторантите извън Япония сервират заместител на уасаби на базата на хрян, подправки и хранителни оцветители.

Защо суши се сервира с уасаби? Коренът има мощен антимикробен ефект и помага за унищожаване на потенциални паразити в суровата морска храна.

  1. Само мъж може да готви суши и рулца

Това се дължи на факта, че температурата на женското тяло е по-висока от тази на мъжете. Твърди се, че това може да развали бъдещото ястие на японската кухня. Преди това на жените било забранено дори да се опитват да готвят рулца или суши, но днес в някои японски ресторанти и суши барове можете да видите жена в кухнята. Все още не е ясно дали факторът на телесната температура влияе.

  1. Не яжте джинджифил с рулца

Да слагате парче кисел джинджифил в устата си едновременно с рулца или суши не е по етикет. Силният му вкус и аромат няма да ви позволи да се насладите напълно на лакомството. Джинджифилът е предназначен да „промие“ вкуса между две парчета суши.

  1. Нори били изстъргвани от лодки

Звучи страшно, но така е било. Нори водораслите, използвани за увиване на ролцата, някога са били изстъргвани от дървените крака на кея и дори от долната страна на лодките. След това те били пресовани в листа и се сушили на слънце. Днес нори се отглежда специално и се преработва.

Днес не се налага да ходите чак до Япония, за да опитате това вкусно ястие. Може лесно да поръчате  доставка на азиатска храна за вкъщи: https://www.foodpanda.bg/cuisine/aziatska-delivery-sofiya.

 

 

 

Вижте също

Вторични суровини цена

Вторични суровини цена – възможно ли е да крие допълнителни такси

Решили сте да предадете за вторични суровини старите си електроуреди. Складирали сте изразходвани батерии и …