Как да научим детето да кара колело

Да научим детето да кара велосипед

Карането на велосипед не само укрепва детското здраве, но и също така развива мускулите, заяква ръцете и краката, развива баланса и издръжливостта. Децата стават по-смели и сигурни, а ползите от карането на велосипед — по-многобройни.
Но невинаги за децата е лесно да се научат да карат колело. Способността да карат велосипед де им е вродена, а понякога това изглежда толкова травмиращо, че ги отказва моментално от карането на колело до живот.

В действителност обаче детето може да се научи да кара колело по няколко начина. И ако преди години велосипедите с помощни колела бяха най-популярни, днес колелата за баланс, без педали доказано помагат по-успешно за карането на колело.

Ето кои са най-известните техники, с които може да го научите да кара колело.

1. Дръжте колелото, докато то се учи да кара

Стар, но изпитан метод. Докато детето е сигурно, че вие му държите колелото, то ще се чувства сигурно. Дайте му възможност да свикне с усещането за баланс, да пази равновесие, а след това от време на време го пускайте, но за малко. Когато детето се почувства уверено, то само ще пожелае да го пуснете.

Как да научим детето да кара колело

2. Използвайте помощни колела

Този метод е старомоден и доста неудобен на пръв поглед начин на каране на колело, но дава увереност на детето. Освен това ще му помогне да развие умението да обикаля околните пространства, да завива наляво или надясно, без да падне.

3. Колело за баланс

Модерно и много практично решение. Може да му вземете такова колело на 2-3-годишна възраст и детето само да се научи да пази равновесие с него. С помощта на краката си ще може да контролира скоростта и в същото време да управлява посоката на движение. Тези колела дават възможност детето да развие по-добра координация и двигателни умения.

На каква възраст можете да вземете първото колело?

10 месеца. Това е подходящата възраст, на която да вземете триколка, с която детето да се движи нагоре — надолу. Колело за баланс може да вземете, когато детето навърши 2 — 3 години. Съобразявайте всяка играчка с ръста и теглото му — колелото не бива да тежи повече от 30% от теглото на детето. Също така трябва да е изработено от лек материал — метал, дърво или пластмаса. А също така трябва да има и регулираща се седалка и волан.

Височината също е от значение

Височината на седалката трябва да бъде достатъчно ниска, за да стигат пръстите на детето до пода. На 1-годишна възраст най-добре е имате ниско монтирана седалка, не по-висока от 28 см и колело с три или четири колела.

На1,5 — 2-годишна възраст може да купите на детето колело с две колела, с широки гуми от пяна. Те ще осигурят комфорт при движение и рискът детето да се нарани или да падне, е по-малък.

На деца на възраст над 2,5-3 години може да купите триколка или колело с педали и дори колело за баланс. И то класически модел, без педали, само със спирачка. То ще помогне на детето да развие своята координация и да свикне по-лесно да управлява превозно средство с по-тънки колела. А когато свикне да използва този модел колело, може да преминете на детски велосипед, съобразен с височината, теглото и възрастта на вашето дете.

Вижте също

Защо слънцезащитата за деца е задължителна не само през лятото

Защо слънцезащитата за деца е задължителна не само през лятото?

Когато мислим за слънцезащита, умовете ни често я асоциират със слънчевите и топли дни на …