как се става добър оратор

Ето как да говорите убедително на хората около себе си

Трудно е да проведете разговор, когато очите ви са залепени за телефона. Според експерта по комуникация Соня Хамлин, автор на „Как да говорим, така че хората да слушат“, нашите устройства са толкова съблазнителни, че средностатистическата аудитория може да се концентрира само върху това, което друг човек казва в продължение на 1,5 минути.

Пробийте технологичната бариера, задръжте вниманието на аудиторията си и постигнете това, което искате, като използвате тези прости стратегии, подбрани специално от https://orator.bg/.

Преподгответе се

Независимо дали правите презентация или среща с шефа си, трябва да знаете материала си отвътре и отвън. „Представете си, че сте в аудитория и се чувствате така, сякаш говорящият всъщност не е експерт“, казва Майкъл Нойендорф, президент на треньорската организация за публични изказвания „Говорете добре и продавайте“.

„Колко вероятно е да бъдете убедени от тях?“ Един човек е много по-вероятно да бъде убеден, ако е уверен, че знаете за какво говорите.

Познавайте своята аудитория

Ако не знаете какво иска или от какво има нужда от вашата аудитория, как ще можете да я убедите да направи нещо? Ключът към това да накарате вашата аудитория да слуша – и да отговори по начина, по който искате – е чрез приспособяване на вашето послание към нейните интереси.

„Ако говорите с аудитория и се опитвате да убедите хората да станат вегетарианци, разчитате ли, че това е полезно за планетата или за здравето им?“, пита Нойендорф. „Ще трябва да познавате аудиторията си, за да отговорите на тези и други въпроси.“

Бъдете уверени

Или поне можете да се правите на такива. Ето една малка тайна за вас: старата поговорка „Фалшифицирай, докато успееш“, се отнася и за публичното говорене, според Нойендорф. „Мислете като актьори и играйте“, съветва той.

Колкото по-уверени се появявате пред хората, толкова по-вероятно е те да ви повярват.

Не презентация, а разговор

„Най-добрият съвет, който давам на клиентите си, е да презентират разговорно“, казва Лени Ласковски, международен професионален лектор и президент и главен изпълнителен директор на LJL Seminars.

Всички ние водим разговори всеки ден и обикновено нямаме проблем при провеждането на непринудени такива. Отпускането на тона може да намали натиска, което ви позволява да се чувствате по-спокойни и да изглеждате по-уверени.

Разказвайте истории

Страхотният анекдот може да остави трайно впечатление на вашата публика. Да, вярно е, че фактите правят презентацията. Те обаче могат да бъдат забравени и не създават непременно емоционалната връзка, която е важна за вас.

Нойендорф предлага да подкрепите логичен аргумент с убедителни истории, които допълнително доказват нещо.

Структурирайте презентацията

Нойендорф препоръчва да се използва структура, която той нарича „Тогава, сега, как.“ Започнете, като говорите за това как са били нещата преди, след това преминете към това, което е сега, като наблегнете на положителните или отрицателните промени. След това стартирайте разказа си за това как са настъпили тези промени.

Задавайте въпроси

Когато правите пауза, за да задавате въпроси на вашата аудитория, независимо от размера, вие вдигате залога. Хората се чувстват по-заинтересовани от откриването на основния проблем и създаването на решение за него, казва мотиваторът на лидерите Тони Алесандра, който е изнесъл повече от 2000 речи.

„Добре формулираните въпроси са белегът на опитния и наистина убедителен човек не само по време на презентация, но и в лични разговори. Подобни запитвания помагат на хората да организират мислите и чувствата си, а отговорите изглаждат пътя за изграждането на връзка с тях“, казва той. Ключът обаче е да задавате отворени въпроси, такива, на които не може да се отговори с „да“ или „не“.

Вижте също

Вторични суровини цена

Вторични суровини цена – възможно ли е да крие допълнителни такси

Решили сте да предадете за вторични суровини старите си електроуреди. Складирали сте изразходвани батерии и …