модерни картини

Избор на картини за декорация на дома или офиса: Какво е модерно в момента?

Как да изберем модни картини за декорация на дома или офиса?

Определено става дума за такива модели, които съответстват на духа и тенденциите на развитието на съвременния интериорен дизайн.

Стенните декорации от типа на стикери, репродукции, фотоси, постери и всякакви други съвременни варианти са в състояние напълно да преобразят вида на всяко жилище или друго жизнено пространство, добавяйки му благородство и аристократичен дух. Естествено, това оказва двоен положителен ефект – първо, в помещение, декорирано с картини човек се чувства много по-комфортно и второ, подобни стилни декоративни елементи няма как да не окажат влияние върху имиджа на обитателя на жилището, впечатлявайки всеки посетител. Защото нито един ерудиран човек не би останал безразличен към прекрасните произведения на изкуството – те винаги ще предизвикат интерес и респект.

Но ако преди години декорацията с картини е била достъпна предимно за богати колекционери, днес интериорните картини едва ли биха натоварили семейния бюджет. Времената се менят, стиловете в живописта – също, както и предпочитанията на потребителите, които избират да украсяват дома си с картини. Нека да видим какви са в момента тенденциите.

Какви интериорни картини са модерни сега?

Специалистите в момента отчитат отлив на потребителски интерес от класическата живопис, като предпочитанията са предимно към декоративните стикери и модулните картини.

Колкото до репродукциите на великите майстори, те все още са търсени, но най-вече като избор за интериори, издържани в стил, класицизъм, барок или неокласицизъм. Това съвсем не означава, че картините в стил класически реализъм не предизвикват интерес и уважение. Точно обратното, но все пак и модните тенденции следва да се имат предвид, когато избираме как да украсим жилището си.

Затова ще разгледаме малко по-подробно най-актуалните сега видове и стилове интериорни картини.

Под интериорни картини се визира освен произведения на известни или неизвестни художници и репродукции на популярни картини, модни плакати с традиционен дизайн, а също и модулни картини.

Добре би било да се подчертае, че съвременния интериор залага не толкова на вида на интериорната живопис, колкото на стила ѝ. От това следва, че стилът на съответната картина задължително следва да се вписва в стила на интериорната декорация. Само и единствено в този случай тя би се сляла органично с цялостната концепция и би придала на интериора напълно завършен вид. Удачен пример за това са произведенията в стила на абстракционизма и експресионизма.

Колкото до плакатите с класически дизайн, в стандартна правоъгълна форма, то потребителските търсения си остават същите.

По отношение на модулните картини, които в момента са доста нашумели, е добре да се избират по-необичайни, ефектни изображения на разнообразна тематика.

Като цяло, модерните в наши дни картини са тези, чиито изображения са в състояние да ви провокират да мечтаете и фантазирате, тоест смелите, оригинални и креативни решения.

А сега нека да спрем поотделно разнообразните видове интериорни картини.

Репродукции от картини на известни майстори

Както вече казахме, импресионизмът е по-удачен избор за авангардния интериор. Такива изображения са по-изразителни, динамични и това ги прави по-близки до модерния начин на живот, тоест те звучат в съзвучие с ритъма на нашето съвремие. Но съвсем не е наложително това да са произведения на съвременни автори, например.

Пейзажи и натюрморти от Винсент Ван Гог или Моне, например, също биха стояли доста модерно и стилно в съвременния интериор. Същевременно, изборът на подобна декорация в известна степен би подчертал не само вашия личен вкус, но и вашата ерудиция и интелигентност.

Модерни плакати за интериора

Плакатите  осигуряват повече възможности за така да се каже свободен „полет на въображението“ дори и ако щете само заради това, че съществуват безкраен брой изображения, от които, с помощта на най-различни модерни техники, могат да се създадат плакати за всеки един вкус и стил. Например, абстрактни плакати или такива на ориенталска или африканска тематика, урбанистични пейзажи, тематични плакати, произведения на тема авто-мото и още много други.

Тоест, винаги съществуват достатъчно опции, между които човек може да избира. Добре би било само темата на плаката да съответства и на предназначението на даденото помещение или поне да не му противоречи напълно.

Плакат и картина – какви са разликите?

Обикновено двете често се бъркат, като хората ги назовават обобщено като картини. Всъщност, ако говорим за общия термин „интериорни картини“, то в такъв случай всичко е както трябва. Но ако искаме да сме точни, то картина е само това, което е създадено от човешката ръка. Всички останали изображения, създадени с помощта на разнообразни технологии, са си просто плакати.

Модулни картини

Модулните картини по своята същност също представляват плакати, но характерното за тях е, че изображението е разделено на отделни елементи – така наречените модули. Те са много популярни в наши дни, тъй като изглеждат супер оригинално и модерно. Бихте могли да заложите на модулна картина от всякакъв стил и жанр, така че да се съчетае възможно най-добре с вашия декор.

Модулните картини са предназначени както за хоризонтално, така и за вертикално разположение в интериора. В първия случай те могат да разширят визуално площта на стената, а във втория – да накарат таваните да изглеждат по-високи.

Още едно важно качество на модулните картини е, че дори и ако имат големи размери, те  не „задръстват“ пространството, за разлика от класическите такива. Това е поради факта, че те не са снабдени с рамки и освен това разделеното на отделни сегменти изображение е по-леко за възприемане.

Най-модерните интериорни картини

Най-моделните интериорни картини са тези, които изглеждат свежо, стилно и необичайно. Виждали сте примери за такива интериорни картини – те ви завладяват още с първия поглед. Но разбира се, когато правите избора, бъдете внимателни. Необходимо е те да съответстват както на стила на вашата стая, така и на предназначението й. Само тогава вашият интериор ще бъде едновременно красив, хармоничен и модерен.

Тоест, всяка една картина не трябва да избира сама по себе си. Тя трябва да бъде подбрана така, че да допринесе за създаването на точно тази атмосфера, която е най-желана за определено жизнено пространство.  Ясно е, например, че флоралните, романтични и еротични мотиви са перфектни за спалнята. Но за сметка на това пък при избора на картина за хола съществуват по-малко ограничения, така че при декорирането на това помещение можете да проявите повече въображение. Изборът на традиционна или модулна картина, стикер или плакат в този случай може да се определи от стила на помещението и вашите индивидуални предпочитания.

В заключение можем само да припомним, че нито една друга украса не предизвиква толкова силни вълнения, колкото интериорната картина – във всички нейни разновидности. Ето защо, ако сте решили да обновите и разкрасите интериора на дома си или офиса, непременно заложете на някоя прекрасно изображение,  защото то със сигурност ще направи обстановката много по-уютна и приятна.

Вижте също

домко килими

Как да изберем килим, който да издържи на времето и модата?

Килимите са важен елемент от всеки дом, защото добавят топлина, създават уют и стилен завършек …