подслушване

Как да избегнем да станем жертва на подслушване?

Не е нужно да бъдете параноик или да страдате от мания на преследване като всеки ден си мислите, че сте обект на подслушване.

Разбира се, такива мисли много по-често спохождат известните хора или така наречените публични личности, които имат какво да крият, но и обикновените граждани, които понякога също могат да са подложени на рутинни проверки от спец службите и звена за защита на закона и реда.

За да не станете жертва на подслушване, достатъчно е да следвате няколко прости правила, с които ще ви запознаем днес.

Ето кои са те:

Първото правило в този списък, и може би най-важното, е да внимавате какво говорите по телефона или пък къде споделяте някои лични мисли или важна информация, които могат да се тълкуват превратно.

Това ще помогне да се избегне “изтичането” на сведения. Става дума за факти, които могат да повлияят на репутацията, да бъдат използвани от медиите или други лица с цел изнудване и т.н.

В някои случаи е добре да се използва кодиране, комбинация от думи, срички и дори само звуци, с цел да не се назовават конкретни лица или думи. Но такова кодиране ще трябва да бъде обмислено предварително със събеседника, което не винаги е възможно.

Второто правило гласи, че е много важно да се вземе предвид качеството на комуникацията по време на телефонни разговори. Мобилната комуникация има възможност да се провали, например, батерията е изчерпана, липса на добро покритие но стационарните телефони са доста по-сигурни. С поставянето на подслушвателни устройства за следене на телефонна линия или на телефонна централа, качеството на комуникацията може да се подобри значително, от една страна и може да се влоши – от друга. Това се дължи на рязък спад на напрежението. За целта може да се ползват подслушвателни устройства с гласов контрол. То използва GSM мрежата на мобилен оператор и има чувствителен микрофон, който хваща звуци до 5 пет метра в помещението.

 Третото правило трябва да се спазва при провеждане на бизнес преговори в конферентна зала или в собствения офис, особено ако те са много важни за вас. В такъв случай си заслужава  да проверите за поставени подслушвателни устройства на всички мебели, корнизи, лампи и всякакви предмети, които се намират в стаята. Също така по време на преговорите се препоръчва пускане на тиха фонова музика, която ще пречи да се записва казаното. Хубаво е в началото на бизнес срещата да има регламент: да не се ползват мобилните телефони и те да бъдат изключени, защото сами по себе си могат да бъдат подслушвателни устройства.

И, разбира се, трябва да внимавате с подаръци от бизнес партньори и особено от конкуренти. Както и от „приятели“. Всеки подарък – независимо дали е техника или безвреден сувенир, може да съдържа записващо устройство, с което да се подслушва.

Но …винаги имайте едно наум. Не се знае къде и по каква причина може да е монтирано подслушвателно устройство. Цените на някои от тях са достъпни, а и те лесно се монтират и използват.

С една дума – просто внимавайте какво говорите и с кого споделяте важна информация.

 

Вижте също

Вторични суровини цена

Вторични суровини цена – възможно ли е да крие допълнителни такси

Решили сте да предадете за вторични суровини старите си електроуреди. Складирали сте изразходвани батерии и …