Kotlon

Kак да изберем плот за вграждане?

Плотовете за вграждане са основен елемент от съвременната кухня ( заедно с фурна за вграждане и абсорбаторът). Те са предпочитани, защото спестяват свободно пространство и разширяват възможностите за готвене.

Днес производителите предлагат голям избор. Моделите се отличават не само по дизайна и източника на захранване, но и по наличието на различни допълнителни функции, опции, брой и вид на горелките, сигурност и безопасност, удобство и лекота на управление.

Според източника на енергия

Газови

Представляват повърхност, изработена от неръждаема стомана, емайлирана стомана  или чугун. Въпреки че са универсални, икономични и с висока скорост на готвене, те все повече отстъпват на електрическите.

Веднага след запалването започва затоплянето на съдовете. Ястията се приготвят бързо и на „жив“ огън. Нагряването е равномерно, а интензивността му се регулира чрез завъртане на копчето.

Hansa BHGI 63100018 https://electron.bg/hansa-bhgi-63100018-p-314757.html

Газов плот за вграждане с размер 60 см. в цвят инокс. С четири нагревателни зони. Управлението е стандартно, механично, със странично позициониране на бутоните. С газов контрол, електронна запалка, предпазител.

Електрически (включително керамични, индукционни)

Съвременните електрически плотове са повърхности от стъклена керамика, под която са разположени нагревателни елементи. Най-често срещаният тип е с Hi-Light елементи, осигуряващ бързо нагряване и притежаващ голяма зона за пренос на топлина, което го прави с висока ефективност.

Предпочитани са защото са безопасни, екологични, с голям брой функции, лесно управление и поддръжка.

Hansa BHEI 30130010 https://electron.bg/hansa-bhei-30130010-p-235791.html

Електрически плот за вграждане с размер 30 см. с механично управление и две нагревателни зони. Механично управление. Цвят – инокс.

Стъклокерамичните са с елегантен и стилен външен вид, поддържат се и се почистват лесно, но цената им е по-висока. Нагряват се и се охлаждат много бързо, но могат да се напукат при удар и от обект на въздействие с тегло над 2 кг. Върху тях не трябва да се изливат течности, студена вода и вещества, съдържащи захар, защото могат да повредят външния им вид. За готвене върху керамичния плот трябва да използвате специални плоски кухненски прибори, за да се предпази от надраскване деликатното покритие.

EUROLUX HBE TC2 FV https://electron.bg/eurolux-hbe-tc2-p-315065.html

Стъклокерамичен плот в черен цвят с фронтален фасет. Има две бързонагряващи лъчисти зони и се управлява с One Touch. Всяка зона се програмира индивидуално. С девет степени на мощност, индикатор за остатъчна топлина, с Cooking Timer, Quick Heating и с изключване за безопасност.

Индукционните плотове са най-модерният тип повърхности за готвене – безопасни, екологични, с несравним дизайн. Отличителното при функционирането им е, че поради явлението електромагнитна индукция, топлината се прехвърля директно от нагревателния елемент върху дъното на съдовете, без да загрява стъклената керамика. По този начин електрическата енергия се използва напълно за нагряване на съдовете и не се разсейва напразно, което осигурява бързо загряване, икономия и ефективност.

При готвене на тях са необходими специални прибори от феромагнитни сплави с магнитно дъно. Ако използвате неподходящи съдове (например, изработени от алуминий, керамика, стъкло и др.), съответният индикатор светва.

Комбинирани: газ+ток

Комбинирани са с електрическо и с газово запалване и имат газови и електрически горелки. Основното им предимство е, че не са зависими от един енергиен носител. Ако електричеството е изключено, остава захранването с газ и обратно. Затова са незаменими при прекъсване с електричеството или при нерегулярно подаване на газ. Загряват равномерно и икономисват електроенергия. Имат голям температурен диапазон, позволяващ  на подходяща температура за всяко ястие. Практични, икономически целесъобразни, с привлекателен външен вид.

Газ+керамика, известни като „газ под стъкло“;

Оборудвани са с газови горелки под стъклокерамична плоча. Горелките не се издигат над плоската гланцова повърхност, но са напълно скрити. Основното им предимство е високата степен на противопожарна безопасност – тъй като няма открит огън, вероятността да изгорите ръцете си е по-малка. Тъй като изгарянето на газ се извършва в затворена камера и при високи температури, устройството методично увеличава ефективността си и да извеждат вредните елементи. Единственото изискване е вентилационните отвори винаги да бъдат открити, за да осигуряват поток от въздух.

Електронно контролираните специални газови горелки превръщат топлината (генерирана от изгарянето на газ) в инфрачервено лъчение. Това излъчване, преминаващо през керамичната повърхност, загрява съдовете, разположени над горелките. Плотът е оборудван със сензори за управление. Въпреки че създава впечатление за чупливост, керамиката е изключително издръжлива на високa температурa – средната температура под нея достига 800°C.

Предпочитани са заради ниските оперативни разходи (понижават консумацията на газ поне 30%), лесната поддръжка, отличната топлопроводимост, високата степен безопасност, елегантния и модерен дизайн.

Gorenje K6N20IX https://electron.bg/gorenje-k6n20ix-p-299467.html

Комбиниран плот за вграждане с четири нагревателни зони, от които една горелка, една голяма горелка и два електрически бързонагряващи котлона. С контрол на газ и електрическо запалване на газовите котлони.

Вижте също

почистване на банята

Съвети за лесно почистване на плочките в банята

Почистването на плочките в банята може да бъде предизвикателство, особено когато се сблъскаме с упорити …