Izbor na plot za vgrazhdane

Как да изберем плот за вграждане (част 2)?

Видове плотове за вграждане според броя нагревателни зони и начин на управление

Плотове с 1, 2, 3, 4 и повече зони

При традиционните модели са монтирани 4 котлона с еднакъв или с различен диаметър – по правило 1 по-малък, 2 среден и 1 голям. В зависимост от броя на нагревателните зони, те са:

  • с една – най-компактните и най-рядко срещани; подходящи за човек, който живее сам; могат да се използват в модулни структури заедно с газови модели;
  • с 2-3 – подходящи за спестяване на пространството в помещението (особено важно за кухни с площ от 5-7 кв.м.) и за онези, които прекарват малко време за готвене.
  • с четири – най-често срещана опция, подходяща за семейство от няколко души;
  • с 5-6 и повече – най-добрият избор за голямо семейство, за готвачи и за любители на кулинарията.

стандартни

Стандартният брой на нагревателните зони е четири. При избора им е необходимо да се вземат предвид:

  • брой на ястията, които обикновено се приготвят по едно и също време;
  • площ на кухнята;
  • брой на членовете на семейството;
  • честота на използване.

Горелките могат да са с различни диаметри, форми, функции, принцип на работа – обикновени, индукционни или Hi-Light. По правило, колкото по-малка е зоната на нагряване, толкова по-ниска е нейната мощност.

с разширяема зона

Разширяемата зона е за по-голямо удобство. Предназначението ѝ е да предостави на собственика възможност да използва домакински съдове с желаната форма и големина. Тя автоматично регулира топлината за определен размер на нагревателна зона, т.е. една и съща нагревателна повърхност може да се използва за приготвяне на храна в съдове с различен диаметър.

При стъклокерамичните плотове управлението ѝ е сензорно, а при индукционните е автоматично.

Според размерастандартни и нестандартни (>70 см.)

Друг важен критерий за избора на вграден плот е размерът, от който зависи и броят на горелките (варира от една до шест и повече). Широчината на малките плотове е 26-35 см., на средните 35-60 см., а на големите (професионални) до 60-84 см. В допълнение към стандартните размери се предлагат и модули с размери 50х30 см., с които можете да направите работната повърхност по Ваша преценка. При избора преценете пространството в кухнята.

домино

„Домино“ е функционален плот с индивидуален подход към организацията на работната зона. Процесът на сглобяване на модулите в един панел прилича на игра на домино, откъдето идва и наименованието му. Позволява да „подредите“ кухнята по-удобно и практично, за да спестите място.

Gorenje ECT330ORAB https://electron.bg/gorenje-ect330orab-p-326796.html

Стъклокерамичен плот за вграждане с широчина 30 см. от дизайнерската серия Ora Ito. Разполага с една нагревателна + една разширена зона. С таймер за програмиране, индикатор за остатъчна топлина и със сензорно управление. В черен цвят, със заоблен ръб.

Teka TR 630 Е.258.Ф https://electron.bg/teka-630-e258f-p-316826.html

Стъклокерамичен плот за вграждане с три готварски зони с независимо програмиране. Със скосени краища (фасет), автоматично изключване при покриване или замърсяване на контролния панел и таймер със звукова аларма.

EUROLUX HBE TC7 FS90 https://electron.bg/eurolux-hbe-tc7-fs90-p-290877.html

Стъклокерамичен плот с дължина 90 см. с One Touch сензорно управление. С четири бързонагряващи лъчисти зони – една разширяема тройна и една разширяема двойна. С възможност за индивидуално програмиране на всяка зона. Има девет степени на мощност, индикатор за остатъчна топлина и четиристранен фасет. Разполага с Cooking Timer и с функциите Quick Heating, защитно самоизключване и др.

Според начина на управление

Вградените плотове се разделят на зависими и независими. Ако изберете независима стъклокерамична повърхност, контролният панел ще бъде директно върху нея или от дясната страна. В редица модели бутоните или превключвателите се намират в предната част на панела.

Контролният панел може да бъде механичен или сензорен (с докосване).

Механичното управление се извършва само ръчно. За да включите и изключите зоната за готвене или да регулирате температурата, се използват въртящи се или бутонни превключватели. Повечето купувачи смятат този тип управление за по-надеждно, изпитано във времето и по-просто. Типично е за газовите плотове, тъй като ротационните превключватели са удобни за контролиране на пламъка.

Сензорните се управляват с едно докосване с пръст и са по-удобни, по-модерни, по-елегантни, лесно се поддържат поради идеално гладката повърхност. Предполагат наличието на електронен дисплей, осигуряващ достъп до управлението на различни функции (таймер, автоматични програми за готвене, възможност за запазване на програми и др.).

 

Модели керамични плотове с бустер (Booster)

Това са индукционните модели, допълнително снабдени с функцията на интензивно нагряване, която увеличава капацитета на горелката с 50% и значително намалява времето за нагряване.Когато тази функция е активирана, мощността на нагряващата зона значително се увеличава за определен период от време, осигурявайки висока скорост на кипене. Сами избирате промеждутъка от време за увеличаване на мощността, в зависимост от количеството вода, която е необходимо да ври.

Gorenje IS634ST https://electron.bg/gorenje-is634st-p-321321.html

Стъклокерамичен плот за вграждане с алуминиев кант (60 см.) от дизайнерската серия Starck. Със сензорно управление SliderTouch, с индикатор за остатъчна топлина, с таймер за програмиране и с четири индукционни нагревателни зони. Разполага с функциите StopGo за временно прекъсване на готвенето, PowerBoost, AllBoost за удобство при готвенето и SuperSilent за безшумно функциониране.

Вижте също

домко килими

Как да изберем килим, който да издържи на времето и модата?

Килимите са важен елемент от всеки дом, защото добавят топлина, създават уют и стилен завършек …