BIGtheme.net http://bigtheme.net/ecommerce/opencart OpenCart Templates
Начало / За дома / Как да изберем плот за вграждане (част 2)?

Как да изберем плот за вграждане (част 2)?

Видове плотове за вграждане според броя нагревателни зони и начин на управление

Плотове с 1, 2, 3, 4 и повече зони

При традиционните модели са монтирани 4 котлона с еднакъв или с различен диаметър – по правило 1 по-малък, 2 среден и 1 голям. В зависимост от броя на нагревателните зони, те са:

  • с една – най-компактните и най-рядко срещани; подходящи за човек, който живее сам; могат да се използват в модулни структури заедно с газови модели;
  • с 2-3 – подходящи за спестяване на пространството в помещението (особено важно за кухни с площ от 5-7 кв.м.) и за онези, които прекарват малко време за готвене.
  • с четири – най-често срещана опция, подходяща за семейство от няколко души;
  • с 5-6 и повече – най-добрият избор за голямо семейство, за готвачи и за любители на кулинарията.

стандартни

Стандартният брой на нагревателните зони е четири. При избора им е необходимо да се вземат предвид:

  • брой на ястията, които обикновено се приготвят по едно и също време;
  • площ на кухнята;
  • брой на членовете на семейството;
  • честота на използване.

Горелките могат да са с различни диаметри, форми, функции, принцип на работа – обикновени, индукционни или Hi-Light. По правило, колкото по-малка е зоната на нагряване, толкова по-ниска е нейната мощност.

с разширяема зона

Разширяемата зона е за по-голямо удобство. Предназначението ѝ е да предостави на собственика възможност да използва домакински съдове с желаната форма и големина. Тя автоматично регулира топлината за определен размер на нагревателна зона, т.е. една и съща нагревателна повърхност може да се използва за приготвяне на храна в съдове с различен диаметър.

При стъклокерамичните плотове управлението ѝ е сензорно, а при индукционните е автоматично.

Според размерастандартни и нестандартни (>70 см.)

Друг важен критерий за избора на вграден плот е размерът, от който зависи и броят на горелките (варира от една до шест и повече). Широчината на малките плотове е 26-35 см., на средните 35-60 см., а на големите (професионални) до 60-84 см. В допълнение към стандартните размери се предлагат и модули с размери 50х30 см., с които можете да направите работната повърхност по Ваша преценка. При избора преценете пространството в кухнята.

домино

„Домино“ е функционален плот с индивидуален подход към организацията на работната зона. Процесът на сглобяване на модулите в един панел прилича на игра на домино, откъдето идва и наименованието му. Позволява да „подредите“ кухнята по-удобно и практично, за да спестите място.

Gorenje ECT330ORAB https://electron.bg/gorenje-ect330orab-p-326796.html

Стъклокерамичен плот за вграждане с широчина 30 см. от дизайнерската серия Ora Ito. Разполага с една нагревателна + една разширена зона. С таймер за програмиране, индикатор за остатъчна топлина и със сензорно управление. В черен цвят, със заоблен ръб.

Teka TR 630 Е.258.Ф https://electron.bg/teka-630-e258f-p-316826.html

Стъклокерамичен плот за вграждане с три готварски зони с независимо програмиране. Със скосени краища (фасет), автоматично изключване при покриване или замърсяване на контролния панел и таймер със звукова аларма.

EUROLUX HBE TC7 FS90 https://electron.bg/eurolux-hbe-tc7-fs90-p-290877.html

Стъклокерамичен плот с дължина 90 см. с One Touch сензорно управление. С четири бързонагряващи лъчисти зони – една разширяема тройна и една разширяема двойна. С възможност за индивидуално програмиране на всяка зона. Има девет степени на мощност, индикатор за остатъчна топлина и четиристранен фасет. Разполага с Cooking Timer и с функциите Quick Heating, защитно самоизключване и др.

Според начина на управление

Вградените плотове се разделят на зависими и независими. Ако изберете независима стъклокерамична повърхност, контролният панел ще бъде директно върху нея или от дясната страна. В редица модели бутоните или превключвателите се намират в предната част на панела.

Контролният панел може да бъде механичен или сензорен (с докосване).

Механичното управление се извършва само ръчно. За да включите и изключите зоната за готвене или да регулирате температурата, се използват въртящи се или бутонни превключватели. Повечето купувачи смятат този тип управление за по-надеждно, изпитано във времето и по-просто. Типично е за газовите плотове, тъй като ротационните превключватели са удобни за контролиране на пламъка.

Сензорните се управляват с едно докосване с пръст и са по-удобни, по-модерни, по-елегантни, лесно се поддържат поради идеално гладката повърхност. Предполагат наличието на електронен дисплей, осигуряващ достъп до управлението на различни функции (таймер, автоматични програми за готвене, възможност за запазване на програми и др.).

 

Модели керамични плотове с бустер (Booster)

Това са индукционните модели, допълнително снабдени с функцията на интензивно нагряване, която увеличава капацитета на горелката с 50% и значително намалява времето за нагряване.Когато тази функция е активирана, мощността на нагряващата зона значително се увеличава за определен период от време, осигурявайки висока скорост на кипене. Сами избирате промеждутъка от време за увеличаване на мощността, в зависимост от количеството вода, която е необходимо да ври.

Gorenje IS634ST https://electron.bg/gorenje-is634st-p-321321.html

Стъклокерамичен плот за вграждане с алуминиев кант (60 см.) от дизайнерската серия Starck. Със сензорно управление SliderTouch, с индикатор за остатъчна топлина, с таймер за програмиране и с четири индукционни нагревателни зони. Разполага с функциите StopGo за временно прекъсване на готвенето, PowerBoost, AllBoost за удобство при готвенето и SuperSilent за безшумно функциониране.

Вижте също

Лаптопи втора употреба

Как да изберем правилния лаптоп втора употреба

Когато си търсим надежден лаптоп втора употреба, обикновено не се сещаме за всичко, което следва ...