поддръжка на дома

Как да поддържаме дома си винаги организиран и подреден?

Едва ли има място, което ни кара да се чувстваме по-приятно и спокойно от собствения ни дом. Понякога обаче претрупването с излишни вещи, хаосът вкъщи и трудността да открием къде сме прибрали някоя важна вещ, могат да ни изкарат извън равновесие и да повлияят негативно на нашите емоции. Затова да организираме и подредим пространството, което обитаваме всеки ден, е един от важните приоритети, които ще ни помогнат да се чувстваме уютно и комфортно в собственото си жилище.

Поставете си за задача да бъде организиран и подреден човек

Всяка голяма промяна започва с малко намерение. Ако ви е трудно да намерите мотивация, защото има твърде много места в дома ви, които имат нужда от подреждане, тогава изберете едно малко нещо и го превърнете в навик. Например, да оправяте леглото веднага след като станете, да прибирате зарядното за телефона винаги на едно и също място, или просто да разчистите и организирате един от шкафовете в кухнята. Ще видите, че по този начин няма да се чувствате притиснати и да приемате почистването като досадно и неприятно задължение. А когато започнете да виждате резултатите, ще бъдете още по-удовлетворени.

Разчистете ненужните вещи и освободете пространство

Хаосът често се дължи на факта, че сте затрупани с вещи – част, от които са изключително ненужни, но сте решили да запазите по сантиментални или други причини. Те обаче претоварват пространството, създават задушаваща атмосфера и пречат да запазите дома си подреден за дълго. Затова направете разчистване и се откажете от нещата, които не ви носят никакви ползи. Така ще останат само вещи, които са наистина необходими. Излишните неща не е нужно да изхвърляте. Ако са достатъчно добре запазени може да ги подарите на близък или приятел, да ги дарите или дори да спретнете малка разпродажба и да изкарате допълнителни приходи.

Създайте система за подреждане и се придържайте към нея

Може да ви звучи прекалено, но това е най-лесният начин да въведете организация в дома си. Придържайте се към определена система, намерете място на всяка вещ. Дори ако се налага, направете списък или схема със съдържанието на шкафовете и мястото за съхранение. Също така, всеки път, когато използвате дадена вещ, я прибирайте на точно определеното място. Така в дома ви няма да се насъбират огромни купчини от дрехи, хаотично оставени предмети по масата или неизмити съдове. А това означава, че всеки път почистването и подреждането ще стават все по-бързо и лесно.

Осигурете достатъчно място за съхранение

В някои случаи причината жилището ви да изглежда неподредено и хаотично е, че не разполагате с достатъчно място за съхранение и много от вещите ви са на показ. Ако и вашият случай е такъв, време е да се ориентирате към закупуването на нови практични мебели, които ще осигурят допълнително място за съхранение. В това число се включват гардероби, дрешници, шкафове, скринове, легла с повдигащ се механизъм и др. На какви точно мебели ще се спрете, зависи най-вече от интериора и пространството в дома ви. На база на собствената ви преценка, открийте кой е най-оптималният вариант за вашето жилище.  В онлайн магазина на Stolche.info ще откриете голямо разнообразие от модерни мебели и аксесоари за дома на достъпни цени, за да превърнете вашия дом в едно уютно и подредено място, което ви носи  безкрайно спокойствие и комфорт.

 

 

Вижте също

почистване на банята

Съвети за лесно почистване на плочките в банята

Почистването на плочките в банята може да бъде предизвикателство, особено когато се сблъскаме с упорити …