правилно планиране

Как да спрем да отлагаме?

Случвало ли ви се е да имате важна задача, която упорито отлагате?

Първо си казвате, че имате предостатъчно време – цели три месеца до изтичането на крайния срок. Ще започна утре, казвате си. На следващия ден повтаряте същото. И така неусетно са минали седмици, а в вие имате само 2-3 дни да завършите задача. Когато оставите всичко за последния момент обаче, резултатите обикновено не са задоволяващи.

Така възниква важният  въпрос – има ли начин да избягате от капана на отлагането?

Отговорът е ДА.

Но изисква да положите усилия в тази насока, които обаче ви гарантираме, че ще ви се отплатят и ще ви помогнат да увеличите своята продуктивност. Ето няколко полезни съвета как го спрете да отлагате:

Положете усилия да сте по-организирани

Всяко успешно начинание започва с желание за промяна. Казано по-друг начин, ако вие не насочите усилията си в посока на това да бъдете по-организирани и да спрете да отлагате, никой от съветите, които ще ви дадем, няма да ви донесе нужния резултат. Добра отправна точка, за да отбележите промяната, е да инвестирате в планер или да изтеглите приложение, което ще ви помогне да подредите задачите си и да следите крайните срокове.

Направете трудните задачи по-приятни

Колкото и да обичате работата си и колкото и добри специалисти да сте, в даден момент, вероятно ще попаднете на задача, която е трудна и не особено приятна за изпълнение. Обикновено точно такива задачи най-често биват отлагани, колкото се може по-напред във времето. Проблемът е, че те изискват да отделите повече внимание, което не е възможно, когато завършавате тримесечен проект в два дни.

Затова, една добра идея е, преди изобщо да започнете да действате по задачата, първо да я раздробите на максимално много по-малки и лесно изпълними задачки. Така че ви се стори много по-лесно постижима и няма да изгубите мотивация.

Задайте си рационални крайни срокове

Крайните срокове обикновено са това, което кара дори отлагачите да започнат да действат. Затова сложете оптимални крайни срокове на отделните малки цели и задачи, които сте си поставили. Какво означава оптимални? Те трябва да бъдат постижими и реалистични. Когато слагате краен срок, обмислете добре какви други ангажименти имате и как те се вписват програмата ви. Постарайте се максимално точно да ги следвате, защото иначе рискувате да се почувствате демотивирани и отново да се отдадете на отлагане.

Научете се да приоритизирате задачите си

Често се случва в графика ви да се появят и непредвидени задачи. Особено, ако работата ви е по-динамична. Това изисква да се научите да поставяте приоритет  на задачите и ангажиментите си. Иначе рискувате някои не толкова важни задачи да ви разфокусират и да създадат хаос в иначе добре организирания ви график.

Не забравяйте да се награждавате

Открийте начини да се награждавате за добре свършената работа. Изберете дребни награди за по-малките задачи и по-големи за сериозните ви постижения. По този начин ще ви е по-лесно да създадете навик и да бъдете постоянни в изпълнението на графика си. Мозъкът ви ще започне да свързва задачите с удоволствие и това ще ви носи все по-голямо удовлетворение. А когато правите нещо с удоволствие, много по-малко вероятно е да го отлагате.

 

Вижте също

Вторични суровини цена

Вторични суровини цена – възможно ли е да крие допълнителни такси

Решили сте да предадете за вторични суровини старите си електроуреди. Складирали сте изразходвани батерии и …