Влакно-Shimano-Kairiki-8

Как да изберем риболовни влакна за различни видове риболов?

Различните видове риболовни влакна следва да се подбират според няколко основни критерия, които значително влияят на успеха на риболова.

Но как да изберете най-ефективната опция?

Ще ви помогнат съветите на експерите от ribata.eu.

На първо място следва да се водите от метода на риболов, който възнамерявате да използвате, както и от размера на вида риба, който ще ловите и нейното тегло. Цвета на водата и дъното във водоема също са от значение.

Диаметър на риболовните влакна

Струва си да се отбележи, че независимо от материала за направата на риболовни влакна, те идват в доста широк диапазон от дебелини, които се различават помежду си в стотни от милиметъра.

Ако ще ловите дребни риби с малки примамки, използвайте възможно най-тънки риболовни влакна, но трябва имате предвид, че наличието на растителност на мястото на риболова става причина за честото късане на кордите и загубата на примамките. Изборът на диаметъра следва да е и въз основа на данните за късане при натоварване.

Прозрачност на риболовните влакна

Прозрачността на риболовните влакна е важна при риболов с поплавъчни и дънни платформи. При прилагането на такива методи се налагат специални изисквания към цвета на риболовните влакна. В чисти води използването на безцветни корди или аксесоари с светли цветове е идеалното решение. При „цъфтяща вода“ се използват жълти или зелени нюанси.

Твърдост на риболовните влакна

Твърдостта се характеризира със способността на материала да се върне в първоначалната си форма след деформация. Но в същото време високата твърдост прави влакната груби, което предупреждава предпазливите риби и пречи на добрия улов. От своя страна, меките риболовни влакна позволяват ловенето на по-къси разстояния.

Развиване

В зависимост от начина на риболов се избира дължината на риболовното влакно. Спинингът и дънният риболов изискват по-големи дължини. Най-често се използват калерчета от 100, 300 и 500 метра.

Период на съхранение на риболовните влакна

Флуоровъглеродните риболовни влакна имат най-дълъг срок на годност. Поради опасността от ултравиолетова радиация, монофилът има най-кратък срок на годност.

По принцип, ако влакната са запечатани добре, те могат да запазят непокътнати всичките си качества доста дълго време. Правилото е да се съхраняват на стайна температура и тъмно място. В случай, че това се спазва, тогава влакната могат да запазят годността си в продължение на дълги години, без опасност от увреждане. Преди всеки риболовен сезон обаче, риболовните влакна трябва да се проверят, да се огледат добре и да се тестват за здравина.

Плетени риболовни влакна – защо са толкова популярни?

Те стават все по-популярна през последните години, благодарение на материала и специалната техника на сплитане. Ако ги сравним с монофиламент с еднакъв диаметър, тогава плетените влакна определено печелят състезанието по сила и здравина.

Ето най-големите им предимства:

  • Наличието на максимална здравина
  • Нулева разтегливост
  • Дълъг експлоатационен живот
  • Лекота на работа и съхранение

Разбира се, те си имат и недостатъци:

  • По-висока цена
  • Изискват висококачествена намотка и идеално гладки водачи

Въпреки високата си цена, плетените риболовни влакна бързо се изплащат. Има обаче една особеност и тя е, че за да издържат водачите на пръчките, когато се използват плетени влакна, следва да бъдат снабдени с вложки от силициев карбид.

Вижте също

ароматерапия

Ароматерапия – от къде да започнете?

Търсите ли естествен начин да се отпуснете, освежите и подмладите? Ароматерапията може да е отговорът. …