детска книжка

Как детските стихотворения влияят върху интелектуалното и речевото развитие на детето?

Запаметяването наизуст на детски стихчета е един от най-важните моменти за обучение и развитие в живота на всеки човек.

Те са мелодични и се възприемат добре от децата, привличат бързо вниманието им и предизвикват небивал интерес. Неслучайно много детски писатели избират да пишат своите приказки в рими. Така децата ги слушат с удоволствие и бързо ги запомнят, а след това с радост ги рецитират на роднини и приятели.

Децата притежават уникална памет. Ако някое стихотворение им хареса, достатъчно им е да го прочетат само броени пъти и вече са го запомнили. И това е чудесно, защото е най-добрият начин за развитието на речта и паметта. Запаметяването на стихове активира и стимулира няколко важни мозъчни центъра едновременно, допринасяйки за развитието на междусферични връзки. Така например, логическите игри развиват основно само лявото полукълбо, докато запомнянето на стихове влияе върху целия мозък. Като цяло, децата, които знаят много стихчета наизуст, притежават много висок интелект. В бъдеще те се представят отлично в училище и възприемат учебния материал много по-лесно, в сравнение с тези, които не са били стимулирани да учат стихчета наизуст.

Мозъкът на детето е способен да запази в паметта около 200 кратки стихотворения. Колкото по-интензивно се тренира паметта, толкова по-добре тя ще функционира и ще се развива. Дори много слабата памет може да се развие чрез наизустяване на стихове. Основното нещо, на което трябва да се обърне внимание, е, че детето трябва да харесва стиховете. Ежедневното запомняне на поне един куплет ще окаже положителен ефект върху биохимичните процеси в мозъка, в резултат на което мозъчните функции ще се развиват по-активно. Защото в процеса на запаметяване на стихотворения, мозъчните клетки получават повишен приток на кръв, което стимулира тяхната активност. Затова и техниката за развиване на паметта с помощта на детски стихотворения е толкова ефективна.

Как стиховете влияят върху интелектуалното и речевото развитие на детето?

Запаметяването на детски стихчета е чудесен начин и за обогатяване на речника. Дори най-обикновеното и непретенциозно четиристишие съдържа думи, които не се срещат много често в ежедневието. По същия начин и речевите структури в поезията са далеч по-сложни и интересни, в сравнение с речта, която сме свикнали да използваме. Затова, когато детето рецитира всеки ден любимите си стихотворения, неговата реч се обогатява и става по-сложно организирана.

Като удачен пример за подходяща образователна книжка можем да посочим сборника със стихотворения, илюстрации и забавни игри на Милка Игнатова – „Със стихове и игри сезоните научи”.

Тя ще се хареса на всяко дете, защото съдържа не само прекрасни стихчета, но и предлага още много други интересни и увлекателни начини за учене.

 

Вижте също

Защо слънцезащитата за деца е задължителна не само през лятото

Защо слънцезащитата за деца е задължителна не само през лятото?

Когато мислим за слънцезащита, умовете ни често я асоциират със слънчевите и топли дни на …