отопление на дома

Кои са най-изгодните начини за отопление – съвети

С постоянно нарастващите цени за електроенергия и твърдо гориво, въпросът относно икономичното отопление на дома през зимата става все по-актуален. От онлайн магазин BMAG ще дадат някои съвети и варианти относно изгодните начини за поддържане на комфортен микроклимат в жилището с минимални разходи за битови сметки.

Какво прави една система за отопление ефективна?

Това е процентът, който ви показва каква част от консумираната енергия се преобразува в топлинна. Тоест, когато показателят е висок, това означава, че голяма част от използваното гориво се превръща в топлина за жилището ви. Ефективността на съответния уред зависи и от външните климатични фактори, които не можем да контролираме. В регионите с умерен климат, много подходящи са климатиците, но при области с екстремно ниски температури, по-добрия избор са котлите на твърдо гориво или на газ.

90% ефективност е добър показател за един отоплителен уред, въпреки че вече има и модели с достигащ показател от 98,5%.

Как да изберете най-изгодния вариант за отопление през зимата?

Според актуална информация на агенция за устойчиво енергийно развитие, за зимата най-икономично е отоплението с климатик, следван от дървата за огрев, на парно и с природен газ. Ако вече имате изградена тръбна система с радиатори, можете да се възползвате от дървата за огрев, чрез добавяне към системата на котел с водна риза. Природният газ е с отлична ефективност, но поради високите му цени, от гледна точка на месечните разходи, това вече не е практичен вариант за употреба.

Съществува правило, че колкото отоплителният уред е по-евтин, толкова повече ресурси консумира и по-високи ще са месечните ви сметки след това. Ето защо е важно внимателно да планираме първоначалната инвестиция в съвременна и икономична, макар и първоначално скъпа система. Така, през експлоатационния период ще възвърнете първоначалното вложение и ще си осигури желания уют и топлина.

Кои са най-често използваните видове отопление?

Познати и значително предпочитани ресурси за производство на топлина са електричеството, природният газ и твърдото гориво (дърва, въглища, пелети). Уредите на ток могат да са сравнително икономични и с ниска тарифа, поради употребата на термостати, които периодично включват и изключват уреда, поддържайки предварително зададената температура.

Природният газ също е доста разпространен начин за отопление. Доставя се чрез тръби до дома ви и обикновено гори в специално пригодени пещи и котли. Позволяват прецизното регулиране на зададената температура и демонстрират отлична ефективност.

Сред вариантите за отопление на твърдо гориво, пелетите постепенно изместват печките на дърва. Процесът по подаването им към пеща е автоматизиран и произвеждат малко пепел и много топлина.

Кои варианти са най-икономични?

Съществуват някои доказали се във времето уреди за създаване и поддържане на желания микроклимат с ниски месечни сметки:

  • термопомпа – един от икономичните варианти за поддържане на уют и топлина през зимата. Работят напълно автономно и автоматизирано. Позволяват свързване към радиатори, лири в банята и други;
  • подово отопление – представлява изградена мрежа от тръби, вградени в пода още на етапа на строителството или ремонта на сградата. Може да се свърже към котел на твърдо гориво, на природен газ или термопомпа. Поддържа еднаква температура във всички части на помещението;
  • на парно – представлява система от тръби и радиатори, по които обичайно циркулира гореща вода. Тя отдава част от топлината си в околното пространство на отопляваното помещение и се връща охладена по системата за ново загряване. Изключително ефективни при климат с ниски външни температури през зимата.

Вижте също

спалня

Съвършено уютно: Изборът на Спални Комплекти 

Спалнята е мястото, където прекарваме голяма част от времето си и отдихът ни там е …