преди пътуване

Важни съвети преди да потеглите на почивка с автомобила

Планирате почивка и искате да вземете автомобила си със себе си? Ако е така, има някои важни съвети, които трябва да имате предвид, преди да тръгнете на път. Има няколко стъпки, които трябва да предприемете, за да си осигурите успешно и безопасно пътуване – от това да се уверите, че автомобилът ви е в добро техническо състояние, до това да се снабдите с провизии.

Почивката с автомобил може да бъде чудесен начин да се насладите на пътуването си и да оползотворите максимално времето, прекарано навън. Преди да тръгнете на път обаче, е важно да се уверите, че автомобилът ви е готов за пътуване. Ето няколко важни съвета, за да сте сигурни, че автомобилът ви е в перфектно състояние, преди да заминете.

Уверете се, че автомобилът ви е в изрядно състояние

На първо място, уверете се, че автомобилът ви е бил обслужван наскоро. Това ще бъде индикация, че колата работи безпроблемно и е безопасна за шофиране по време на почивката ви. Добре е също така да проверите гумите, спирачките, нивото на маслото и охлаждащата течност преди да заминете. Уверете се, че всички те са на правилното ниво и че функцията на превозното средство е изрядна.

Ако ще шофирате на дълги разстояния, е важно да проверите състоянието на двигателя. Важно е да проверите нивата на маслото и охлаждащата течност и да се уверите, че имате достатъчно количество за пътуването. Освен това трябва да проверите и дали охладителната система работи правилно. Това е особено важно, ако ще шофирате, когато време е по-топло, тъй като двигателят може да прегрее, ако не е правилно охладен.

Също така е важно да се уверите, че имате достатъчно гориво за пътуването. Проверете нивото на резервоара си преди да тръгнете и бъдете сигурни, че имате достатъчно гориво за цялото пътуване. Ако пътувате на голямо разстояние, проучете предварително къде по пътя се намират бензиностанции, за избегнете неприятни ситуации.

10 бързи съвета за климатичната система в колата

  1. Системата работи най-добре, когато шофирате

Много хора имат навика да запалят колата и да пуснат климатика на пълна мощност, докато самите те стоят отвън и чакат. Но това е загуба както на време, така и на бензин. Системата се захранва от двигателя, така че ако шофирате известно време, тя работи най-добре.

  1. Издухайте топлината

Когато влезете в колата, която се е нагряла на слънце и потеглите, отворете прозорците и оставете системата да работи на пълна мощност за половин минута до 1 минута. По този начин горещият въздух се издухва от нея.

  1. Може да се разболеете от лошото състояние на климатичната система

Мирише ли лошо, когато включите климатика? Трябва да го проверите! Кондензът в системата може да се превърне в мухъл и вие да доведе до здравословни проблеми.

  1. Най-ниската температура е най-ефективна

Повечето климатици винаги охлаждат въздуха до 3 градуса и след това го загряват отново, за да достигнат желаната температура. Системата трябва да работи повече, ако зададете средна температура. Затова го намалете докрай и вместо това контролирайте температурата чрез мощността на вентилатора.

  1. Изключете Stop/Start

По-новите автомобили имат системи Stop/Start, които пестят гориво и намаляват емисиите, когато автомобилът е неподвижен. Но както споменахме по-рано, вашата климатична система се захранва от двигателя. Когато двигателят се изключи, въздухът се охлажда по-лошо. Изключете системата по време на шофиране в горещ ден.

  1. Климатик > спуснати прозорци

Има упорит слух, че климатикът е по-лош за разхода на гориво от спуснатите прозорци. Но това не е така. При отворени прозорци аеродинамиката на автомобила се намалява, което е по-лошо за разхода на гориво от климатичната система, работеща на пълна мощност.

  1. Сменете филтъра за купето

Въздушният филтър за купето – наричан още поленов филтър – премахва мръсотията, праха и цветния прашец от въздуха, преди да бъде вкаран в купето. Ако филтърът е пълен с мръсотия, въздушният поток ще бъде по-лош и климатикът ще охлажда колата значително по-бавно. Ако от много време или пък дори и никога не сте подменяли този филтър, то посетете https://www.avtosklad.bg/ohladitelna-i-klimatichna-sistema и се погрижете за този проблем.

  1. Използвайте климатика всеки ден

За да поддържате всички механизми в системата работещи, се препоръчва системата да се използва при всяко шофиране на автомобила. Климатичната система, която не се използва, също може да развие лоша миризма, поради задържане на влага.

  1. Насочете вентилаторите на купето нагоре

Може да е изкушаващо да насочите вентилатора директно към лицето си, когато колата е гореща, но това пречи на циркулацията на въздуха в кабината. Насочете вентилаторите към тавана, за да може студеният въздух да се разпределя равномерно.

  1. Проверявайте климатика си редовно

Последната точка е може би най-очевидната. Но въпреки това е важно. Обслужването на вашата климатична система гарантира, че налягането в системата е такова, каквото трябва и че компоненти като кондензатор, компресор и изпарител работят както трябва.

Следването на тези съвети преди да тръгнете на почивка с автомобила ви ще ви гарантира безопасно и приятно пътуване. Ако е необходимо да се сдобиете с нови авточасти или аксесоари за автомобила ви, заложете на онлайн пазаруване на avtosklad.bg. Не забравяйте да отделите време за проверка на автомобила и да се подготвите за пътуването, поне няколко дни преди заминаване, за да се насладите на почивката си и да пристигнете благополучно.

 

Вижте също

какво да проверите на колата преди дълъг път

Важни стъпки, които да предприемете преди заминаване

Предстои ви дълго пътуване? Преди да потеглите на път, е важно да се уверите, че …