стартер за мотор

Диагностика на проблеми със стартерите за мотори: Как да открием и решим неизправности

Стартерът на автомобила ви не работи по обичайния начин. Важно е своевременно да откриете причината за това, за да бъдат отстранени евентуалните неизправности. За пълноценна диагностика и ремонт на стартер на мотор, най-добре е да се доверите на професионалист с опит в сферата. Няколко са основните стъпки, които трябва да се следват за успешно отстраняване на повредите.

Откриване на неизправностите в стартер на мотор

В началото на инспекцията е добре да се провери състоянието на акумулатора и да се измери напрежението му. За справка трябва да се знае, че напълно зареден акумулатор следва да показва около 12.6V или повече. При проверката е нужно да се уверите, че клемите на акумулатора са здраво затегнати и чисти от корозия, за да е ясно, че не това е причина за проблеми със стартер на мотор във вашия автомобил. От значение е също да се проверят кабелите за корозия, хлабави връзки или повреди. Почистете всички контакти и връзки, ако е необходимо.

Проверка на стартерното реле и стартера

При завъртане на ключа, трябва да чуете щракване. Липсата на звук може да означава проблем с релето, който пречи на оптималната работа на вашия стартер на мотор.  С помощта на мултиметър проверете дали релето пропуска ток при задействане. Ако връзките и акумулаторът са наред, но стартерът въпреки това не функционира, по всяка вероятност се касае за проблем в самия стартер. За да се установи за какво точно става въпрос, той трябва да бъде свален и тестван извън мотора, като се свърже директно към акумулатора.

Тествайте бендикса за износване и повреди

Това е един от основните компоненти на всеки стартер на мотор. Важно е да се провери дали бендиксът прави контакт със зъбния венец на маховика. Износените или повредени зъби на бендикса или маховика трябва да бъдат подменени, за да се гарантира безпроблемната работа на вашия стартер за мотор.

Повредите в стартер на мотор трябва да се отстранят своевременно

За да сте спокойни, че ще може да използвате автомобила си надеждно и сигурно в най-кратки срокове, за препоръчване е да се обърнете към доказан и опитен специалист, който да се погрижи за проблемите със стартер на мотор, които срещате. Колкото по-рано забележите неизправностите, толкова по-бързо и лесно ще може да бъдат отстранени, затова не пропускайте редовната профилактика. Обърнете внимание на факта, че правилният начин, по който използвате вашия стартер за мотор, е от значение за безпроблемното му функциониране възможно най-дълго време. Експерти съветва да избягвате продължителни опити за стартиране на двигателя, за да предпазите стартера от прегряване. Подхождайте с грижа и внимание към състоянието и експлоатацията на автомобила си, за да гарантирате сигурността си на пътя.

Вижте също

преди пътуване

Важни съвети преди да потеглите на почивка с автомобила

Планирате почивка и искате да вземете автомобила си със себе си? Ако е така, има …