Лесно ли се учи чужд език?

Прави ми впечатление, че напоследък хората искат (и очакват) нещата да се случват лесно и бързо. Няма значение дали става въпрос за научаване на чужд език, решаване на задачи по математика, или просто осъществяване на ремонт в апартамент.

lesno-li-se-uchi-anglijski
Всички искат да научат английски лесно

Най-добре това се онагледява в Гугъл, когато търсим решение на някакъв казус. Едва ли има интернет потребител, който да не е виждал подсказките на Гугъл – за незапознатите ще уточня, че те се показват на база потребителски търсения – тоест колкото по-често е търсено дадено нещо (фраза), толкова по-голяма е вероятността Гугъл да изкара фразата в подсказки. Дадената снимка онагледява идеята с конкретен пример „Как да научим английски език…“.

Явно е, че всички искат да научат езика лесно, и по възможност бързо.

За съжаление ще ги разочаровам – език не се учи лесно, още по-малко бързо. Естествено, има значение какви цели са поставени – да можем да четем обяви, пишем SMSи и водим базов разговор, или пък да четем книги в оригинал и да спорим по научни въпроси на английски. При всяко положение обаче, свободното използване на езика изисква много труд и не се случва особено бързо.

Защо, ще попитат скептиците?

  • Защото езикът се състои от думи, а те са много, особено в богат език като английския.
  • Защото езикът има граматика, а тя не се учи лесно и бързо.
  • И не на последно място – защото бързо наученото нещо, бързо се забравя – а ние все пак не учим езика за да го знаем само няколко седмици, нали?

Най-добрият вариант, който гарантира кратки срокове за научаване на езика е навлизането в английското ежедневие – иначе казано, когато живеем в англоговоряща страна, шасовете да научим английски бързо са много повече, отколкото, ако живеем в София.

Всички сме наясно обаче, че не всеки има възможност и шанс да живее в англоезична държава, затова по-интересен е варианта с учене на английски език на курсове или индивидуални уроци.

Горното търсене в Гугъл ни показва, че има изключително много фирми, които предлагат курсове по английски. Само в София школите по английски са няколко десетки. Изборът на правилната школа за нас зависи отново от условията и поставените цели – дете или възрастен, начинаещ или напреднал, общ или специализиран английски.

Дали ще научим езика максимално бързо, записвайки се на курсове по английски, зависи от нас, но и от преподавателите. Още със записването трябва да сме наясно, че освен времето за присъствие в час ние трябва да отделим двойно повече време за учене на думи и уроци вкъщи.

За да сме сигурни, че преподавателят ще ни допадне (което е гаранция за това, че ще ходим на занятия с удоволствие), трябва да проведем предварителни разговори с него. Добрите школи по английски предлагат такава опознавателна среща (сигурен съм за English World Academy, но и на други места го има като възмоност), а на нея заедно със запознаването с преподавателя може да се усети и обстановката и атмосферата на провеждане на заниманията по английски.

Задължително е обаче да не отиваме с „голямата кошница“ – искаме ли да научим езика качествено, трябва да отделим време и усилия. Те със сигурност ще се оправдаят в дългосрочен план. Не се подвеждайте да сте от хората, които „искат да научат английски бързо“ – бъдете от малцината, които „учат английски качествено“.

Вижте също

бърз кредит

Онлайн кредит при спешна нужда от пари

Щом възникне ситуация, при която спешно ни трябват пари, има само две неща, които можем …