Лесно ли се учи чужд език?

Прави ми впечатление, че напоследък хората искат (и очакват) нещата да се случват лесно и бързо. Няма значение дали става въпрос за научаване на чужд език, решаване на задачи по математика, или просто осъществяване на ремонт в апартамент.

lesno-li-se-uchi-anglijski
Всички искат да научат английски лесно

Най-добре това се онагледява в Гугъл, когато търсим решение на някакъв казус. Едва ли има интернет потребител, който да не е виждал подсказките на Гугъл – за незапознатите ще уточня, че те се показват на база потребителски търсения – тоест колкото по-често е търсено дадено нещо (фраза), толкова по-голяма е вероятността Гугъл да изкара фразата в подсказки. Дадената снимка онагледява идеята с конкретен пример „Как да научим английски език…“.

Явно е, че всички искат да научат езика лесно, и по възможност бързо.

За съжаление ще ги разочаровам – език не се учи лесно, още по-малко бързо. Естествено, има значение какви цели са поставени – да можем да четем обяви, пишем SMSи и водим базов разговор, или пък да четем книги в оригинал и да спорим по научни въпроси на английски. При всяко положение обаче, свободното използване на езика изисква много труд и не се случва особено бързо.

Защо, ще попитат скептиците?

  • Защото езикът се състои от думи, а те са много, особено в богат език като английския.
  • Защото езикът има граматика, а тя не се учи лесно и бързо.
  • И не на последно място – защото бързо наученото нещо, бързо се забравя – а ние все пак не учим езика за да го знаем само няколко седмици, нали?

Най-добрият вариант, който гарантира кратки срокове за научаване на езика е навлизането в английското ежедневие – иначе казано, когато живеем в англоговоряща страна, шасовете да научим английски бързо са много повече, отколкото, ако живеем в София.

Всички сме наясно обаче, че не всеки има възможност и шанс да живее в англоезична държава, затова по-интересен е варианта с учене на английски език на курсове или индивидуални уроци.

Горното търсене в Гугъл ни показва, че има изключително много фирми, които предлагат курсове по английски. Само в София школите по английски са няколко десетки. Изборът на правилната школа за нас зависи отново от условията и поставените цели – дете или възрастен, начинаещ или напреднал, общ или специализиран английски.

Дали ще научим езика максимално бързо, записвайки се на курсове по английски, зависи от нас, но и от преподавателите. Още със записването трябва да сме наясно, че освен времето за присъствие в час ние трябва да отделим двойно повече време за учене на думи и уроци вкъщи.

За да сме сигурни, че преподавателят ще ни допадне (което е гаранция за това, че ще ходим на занятия с удоволствие), трябва да проведем предварителни разговори с него. Добрите школи по английски предлагат такава опознавателна среща (сигурен съм за English World Academy, но и на други места го има като възмоност), а на нея заедно със запознаването с преподавателя може да се усети и обстановката и атмосферата на провеждане на заниманията по английски.

Задължително е обаче да не отиваме с „голямата кошница“ – искаме ли да научим езика качествено, трябва да отделим време и усилия. Те със сигурност ще се оправдаят в дългосрочен план. Не се подвеждайте да сте от хората, които „искат да научат английски бързо“ – бъдете от малцината, които „учат английски качествено“.

Вижте също

Защо слънцезащитата за деца е задължителна не само през лятото

Защо слънцезащитата за деца е задължителна не само през лятото?

Когато мислим за слънцезащита, умовете ни често я асоциират със слънчевите и топли дни на …