оригинален подарък

Можете ли да подарите по различен начин следващия път?

Всяка година в седмиците и дните преди празниците (или Деня на майката/бащата/ свети Валентин) се разгръща една и съща лудост:

  • Фейсбук групите са пълни с постове от вида „Какъв подарък да подаря…“, често последвани от „Те вече имат всичко“.
  • Магазините за продажба на дребно са препълнени, паркингите се пукат по шевовете.
  • Куриерските служби разнасят повече пратки по домовете на хората, отколкото по всяко друго време на годината.
  • Много хора са стресирани и се чувстват под напрежение. Въпреки това всички купуват подаръци за близките си, дори и тези, които не могат да си ги позволят. Защото това е начинът. Но наистина ли трябва да е така?

Днес ще демистифицираме акта на подаряване на подаръци и ще предложим по-устойчив подход, който е печеливш за всички – за вас (и вашия портфейл), за вашите близки и за нашата околна среда.

Защо правим подаръци?

Задавали ли сте си някога този въпрос? Правейки малко проучвания по темата и без да сме експерти в това отношение, актът на подаряване на подаръци изглежда е (поне) толкова стар, колкото и самото човечество.

В далечните времена, когато хората са живеели в пещери, подаръците са се разменяли между групи, които са се срещали за първи път. Племената са използвали подаръците, за да определят дали техният партньор е приятел или враг, като взаимността при даването и приемането им се е тълкувала като знак за приятелски отношения помежду им. Даването (и приемането) на подаръци поставяло началото на взаимоотношенията.

Въпреки че даването на подаръци се е развило от времето на пещерния човек и продължава да се развива, то съществува във всички култури, като очакването за взаимност е по-силно изразено в някои култури, отколкото в други. Мъдреците са дали подаръци на Исус (под формата на тамян, злато и смирна – всяко от тях със специално значение), което се разглежда като една от основните причини, поради които днес подаряваме подаръци на Коледа и на рождените дни.

Даването на подаръци е един от петте езика на любовта: Подаръците са средство, чрез което изразяваме чувствата си на любов и признателност един към друг.

Подаряването на подаръци ни кара да се чувстваме добре. То ни позволява да се свързваме с хората в живота си и ни дава усещане за цел и принадлежност. В крайна сметка ние сме социални същества.

„Голяма част от удоволствието се крие в самото даване, в това да знаеш, че си се погрижил за някого“ – Трейси Райън, професор по рекламни изследвания във Вирджинския университет.

Недостатъците на подаряването на подаръци

Всички сме виждали (или сами сме преживявали) стреса в навечерието на празниците, рождените дни, годишнините, Свети Валентин, Деня на майката, Деня на бащата… сещате се.

Ако погледнем през призмата на икономическата размяна на ценности, похарчването на 100 долара за някой друг може да има много по-голяма стойност за получателя, отколкото ако бяхме похарчили тези 100 долара за себе си. Помислете за тези, които имат по-малко късмет от много от нас.

Обратната страна обаче също е вярна: подарените 100 долара може да имат много по-малка стойност за този човек, отколкото ако ги бяхме похарчили за себе си. Помислете за гривната, която майка ви е купила (и която никога не носите).

В своето проучване за коледните подаръци ING открива някои интересни резултати:

70-75 % от участниците в проучването смятат, че Коледа е твърде фокусирана върху разходите, а 42-47 % от анкетираните се чувстват принудени да харчат по това време на годината.
За щастие, повечето хора са разумни по отношение на разходите си. Но хората задлъжняват (22% в САЩ и 10% в Европа), само за да купят коледни подаръци.
Макар че повечето хора оценяват подаръците си, 14-19% от участниците в проучването са недоволни от подаръците си (ако изобщо са ги запомнили).
Какво правят хората с нежеланите подаръци, които не искат да задържат? В САЩ 40% ги подаряват отново, 31% ги връщат в магазина, а 19% ги изхвърлят. В Австралия 20% ги даряват за благотворителност. В Европа 14% ги продават.

Подаряването на подаръци оказва влияние и върху околната среда: увеличаване на трафика по пътищата, нежелани подаръци, които се озовават на сметището, да не говорим за екологичните разходи, които са свързани с производството на много артикули, произведени в страни, които не са толкова ориентирани към устойчивостта.

Как да предотвратим нежеланите подаръци?

Може да спрете да подарявате изобщо, но не това предлагаме тук. Има обаче доста неща, които всички можем да направим, за да предотвратим нежеланите подаръци.

Избягвайте подаръци, които са много лични, като например дрехи, обувки, козметика или парфюм – освен ако не сте били изрично помолени да купите определен артикул. Да попитате директно получателя или някой, който го познава добре (например родители, деца или партньори), е добър начин да разберете какво би оценил някой.

Получателите също могат да улеснят живота на подаряващите. Като деца сме правили списъци с желания и няма нищо лошо да споделите списъка си с желания с близките си като възрастен:

  • Ако винаги сте искали да посетите определено място, но то е било твърде скъпо, за да си го позволите сами, всеки може да се включи, за да сбъдне това желание.
  • Ако сте студент и ви предстои да живеете далеч от дома, защо да не използвате регистър за подаръци, за да може семейството ви да ви помогне да се установите на новото място?

Говорейки за списъци с желания: Списъкът с желания на децата ви е много по-голям, отколкото можете да си позволите? Не задлъжнявайте, за да купите това, което искат. Поговорете с тях и съставете реалистичен план за спестяване на средства за този специален подарък за определен период от време. Помолете другите членове на семейството да допринесат за по-бързото постигане на целта спестяване. В зависимост от възрастта на децата ви те биха могли дори да поемат дребна работа, за да помогнат за финансирането. Парите не растат по дърветата и е важно децата ви да знаят това.

Често най-трудно е да се привлекат бабите и дядовците, например когато приемат думата „бебешко парти“ твърде буквално или когато мислят, че техният вкус важи универсално. Но същият принцип е валиден за всички: общувайте, не спирайте да общувате.

Освен това, кой е ограничил подаряването на подаръци до специални поводи като Коледа, рождени дни, годишнини и други подобни? Ако искате да изразите любовта и признателността си към някого с подарък и видите нещо, което наистина би му допаднало, защо да не го купите и/или подарите там и тогава?

Или пък можете да си записвате идеи за подаръци за хората в живота си (когато и да се появят) и да се позовавате на този списък, когато решите да пазарувате за този специален повод. Гарантирано е, че пазаруването ще бъде по-малко стресиращо.

Намирането на подарък, който ще бъде оценен от човек, когото не познавате добре, често е най-трудно. Спомнете си за тайния Дядо Коледа, който правите всяка година с колегите си от работата: Определяте бюджет и теглите име, но след това ви остава да измислите какво да им подарите. Защо да не разширите малко идеята за Тайния Дядо Коледа? Вместо просто да поставите име на листчето, всеки получател може да изброи три неща, които би оценил, като остави на подаряващия да избере измежду тях.

Бихте могли да направите същото и като семейство, за да избегнете огромната купчина подаръци под коледната елха и потенциалното разочарование.

Ако все още нямате сигурен избор за следващия си поарък, то можете да закупите ваучер за подарък и да улесните себе си и получателя като оставите избора в неговите ръце, без да е нужно да преминавате през неудобната ситуация, в която му връчвате пари вместо подарък

 

Вижте също

Защо слънцезащитата за деца е задължителна не само през лятото

Защо слънцезащитата за деца е задължителна не само през лятото?

Когато мислим за слънцезащита, умовете ни често я асоциират със слънчевите и топли дни на …