Socialen asistent

Социални асистенти и ежедневните им предизвикателства – практически съвети от Промедика 24

Работата като социални асистенти е предизвикателство, като всяка друга дейност, свързана с общуване. Защото ежедневните задължения, които има един социален асистент, са съсредоточени не само около помощта на болния, но и в това той да бъде в добро настроение на духа. Понякога това е трудно и се изискват специални умения на болногледача, за да се справи.

За щастие, има начин да подпомогнете своето ежедневно общуване с пациента. Няма да е бързо, ще изисква работа всеки ден, но си заслужава усилията.

Как да го постигнете?

Думите – основно средство в работата ни като социални асистенти

За общуването думите са едно от важните средства за въздействие. Но невинаги. Понякога, те са второстепенни. В комбинация с жестове, интонация, цялостно поведение, ние се ориентираме за човека срещу нас. В ежедневното си общуване като социален асистент може да използвате различни техники за водене на разговор в зависимост от вашата цел: информативна, въздействаща (за подобряване на емоционалното състояние на пациента) или др.

Ето няколко полезни съвета при водене на разговор:

Задавайте въпроси

Съществуват различни видове въпроси, които може да използвате ежедневно, в зависимост от това какво искате да покажете. Например, използването на открити въпроси провокира говорещия да сподели повече. Те създават усещане за емпатия и разбиране и дава възможност за по-дълъг отговор и скъсяване на дистанцията между участниците в общуването.

Примери за открити въпроси: Как се чувстваш днес?

Друг тип въпроси, които може да използвате в ежедневното си общуване, са стимулиращите. С тях подтиквате разказващия да бъде креативен, да измисли нови идеи и други. Този тип въпроси са много подходящи, когато човекът срещу вас изживява криза или някакъв проблем.

Пример за стимулиращи въпроси: Какво друго може да е от полза в този случай? Как по друг начин може да се справим и др.

Техники за поддържане на разговора, които може да използвате при ежедневното общуване:

  1. за да покажете интерес и съпричастност, използвайте фрази като: „Разбирам те“, „Да, слушам“, „Продължавай“ и др.
  2. „Наистина ли?“, „Така ли?“, „Чудесно“, „Прекрасно“ и други, за да изразите своето отношение

Ако срещате предизвикателства, свързани с грижите, с помощта на този видео справочник ще добиете ценни съвети за справяне.

Не забравяйте, че е важно да бъдете активни слушатели, тоест – да слушате с разбиране. Така ще сте от полза за решаване на проблемите на вашия пациент и ще поддържате емоционалното му здраве високо.

 

 

Вижте също

натурална козметика

Какви са предимствата на натуралната козметика за тяло?

Има много причини, които ще ви мотивират да преминете от стандартните козметични продукти, към такива …