Задължителните нови забележителности в България

Ако не сте запалени любители на разглеждането на забележителности, но все пак се интересувате от темата, може би все още не сте проверили лично какво се случи през изминалата година с българските забележителности. В такъв случай местата, събрани по-долу от сайтът на необикновения пътешественик Peika.bg ще са ви от полза.

А ето ги и новите забележителности в България за 2013 г.:

Музей на силиконовите фигури във Велико Търново
silikonovi-figuri-muzejПо жив, интересен и интелигентен начин този музей, подобен на Мадам Тюсо, ни връща в миналото чрез супер реалистични фигури (на снимката горе). Тук обаче фигурите не са изработени от восък, а от специален вид силикон.

Препоръчваме го както за семейства с деца, така и за възрастни, които няма да скучаят вътре. Официалното му име е Мултимедиен посетителски център, но всички го знаят като Музея на силиконовите фигури.

Плиоценски парк Дорково

pliocenski-park-dorkovo
Община Ракитово / Дорково

Единственото място в България, където можете да видите почти истински 4-метров мастодонт. Възстановката на древното животно е направена по технологии, използвани в холивудските филми. На мястото, където се намира паркът, можете да чуете звуци от праисторическа гора, каквато е имало по нашите земи преди милиони години.

Плиоценският парк е изграден на мястото на едно от най-богатите находища на кости на животни от плиоцена.

Остров Света Анастасия в Бургас
ostrov-Sveta-Anastasia-BurgasОстровът претърпя цялостна реновация и от пролетта на 2014 г. можете да го посетите с корабче. Някога известен като Болшевик, днес островът предлага да се разходите из музей, църква, ресторант с местна кухня и лекарна, където ще се научите за какво се ползват билките и отварите от тях.

 

Мария Ангелова/Peika.bg
Мария Ангелова/Peika.bg

Часовниковата кула в Хасково
Часовниковата кула в Хасково беше открита през есента на 2013 г. като точно копие на съществувала по-рано тук кула. Интересно е, че камбаната на възстановената кула е от леярната „Уайтчепъл“, произвела

камбаната на Биг Бен, камбаната на свободата във Филаделфия, камбаните на Олимпиадата в Лондон 2012 и камбаните за юбилея на кралица Елизабет II.

Леярната „Уайтчепъл“ (основана 1570 г.) е вписана в Книгата на рекордите на Гинес като най-старата леярна за камбани във Великобритания.

Samuilovata-krepost
Мария Ангелова/Peika.bg

Самуиловата крепост
Самуиловата крепост край Петрич никога не е била крепост, а само временно отбранително съоръжение. Паркът, който носи това име обаче, приключва реновации и ще разполага с няколко нови атракции, като землянки от времето на цар Самуил и интерактивни изложби.

Най-хубавото е, че от нея можете да видите пейзажи от три държави – България, Македония и Гърция – достатъчно е само да се завъртите на пета.

Вижте също

какво да проверите на колата преди дълъг път

Важни стъпки, които да предприемете преди заминаване

Предстои ви дълго пътуване? Преди да потеглите на път, е важно да се уверите, че …