Лиценз за детските клубове
Лиценз за детските клубове

Лицензиране за детските клубове

Агенцията за закрила на детето предлага сериозни ограничения чрез въвеждане на нови правила за дейността на детски и парти центрове, виждаме от сайта, събрал на едно място информация за всички детски клубове в страната.. Агенцията предлага деца до 6 години да не могат да бъдат оставяни сами в такива зони за игра, а задължително да влизат вътре с придружител. Това обаче до голяма степен ще обезмисли използването на услугата от родителите на по-малките деца, защото основна идея при използването на детски клуб е родителят да може да използва времето за почивка или извършване на всякаква друга дейност, не свързана с гледането на детето.

Агенцията за закрила на детето иска и за всички детски клубове да се въведе лицензионен режим. Точно родителите на малки деца обаче сега са основната клиентела на тези зони за игра, и то именно заради възможността да си издействат час-два „лично време“.

Предложенията се правят заради инцидента с тригодишния Стефан миналото лято във варненски мол. Детето бе оставено в детския център от родителите си, но избяга незабелязано от там и падна от ескалатора от около 10 метра височина. Открит остана въпросът има ли нарушения при самия ескалатор, а впоследствие се разбра, че родителите са „завишили“ годинките на Стефан, за да се промушат през изискването на центъра децата да имат навършени 4 г.

От агенцията обясняват, че предложенията им са в резултат от „задълбочен анализ на причините и пропуските, довели до инцидента“. Според експертите трябва да се разработи специална наредба, регламентираща критериите при предоставянето на такива услуги от юридически лица или да се разработят единни стандарти за безопасност. Предложенията за промени в нормативната уредба ще бъдат изпратени до компетентните органи.

Експертите предлагат още промени в наредбата, регламентираща изисквания към устройството и безопасността на обществено достъпни площадки за игра на закрито.

Сред предложенията е един аниматор да може да се грижи за максимум 18 деца, да има ограничение и за броя на децата, които могат да ползват площадките за игра, в зависимост от персонала и капацитета на помещението. Освен това всяка зона за игра трябва да се затваря чрез врата с бутон за отключване, достъпен само за персонала.

Иска се още големите търговски обекти да са изрично задължени по развлекателен начин (чрез картини, кукли) да обозначават, че е забранено на малки деца да се возят сами на ескалатор. Агенцията иска и да е задължително специфично образование за служителите в детските центрове.

Факт е, че в момента „дисциплината“ в немалка част от детските клубове е на занижено ниво и не е ясно доколко персоналът на заведението е подготвен за грижата за малките деца. Въвеждане на лицензионен режим с ясни правила със сигурност ще бъде полезен за бизнеса, и ще допринесе за по-голямо спокойствие за родителите, които искат и биха използвали такава услуга за гледане на деца.

Вижте също

Защо слънцезащитата за деца е задължителна не само през лятото

Защо слънцезащитата за деца е задължителна не само през лятото?

Когато мислим за слънцезащита, умовете ни често я асоциират със слънчевите и топли дни на …