Pochistvane

Важни неща за домашното почистване

Поддържането на хигиена в дома е от изключително значение. Както сме чували да се казва: „Чистотата е здраве”. В интерес на истината, това е факт.

С настъпването на пролетта се засилват и алергичните реакции на хората, предразположени към такива. Разбира се, няма как да избегнем мъховете от дърветата, когато сме навън нито пък натрупването на прах по мебелите вкъщи. Но въпреки това, можем да се погрижим той не се „застоява дълго” по там.

Най-доброто, което можем да направим, за да е домът ни чист през по-голямата част от времето и това да не представлява дълъг и изтощителен ангажимент за нас, е да го поддържаме ежедневно. По-добре всеки ден да отделяме по 20-30 минути, за да пуснем прахосмукачка или да минем мебелите с парцал отколкото един от уж почивните ни дни, да прекараме в основно и детайлно почистване от праха и мръсотията, натрупани през изминалата седмица.

Добре е през времето, в което чистете да държите прозореца отворен. Освен, че така се проветрява и освежава въздухът, на вас няма да ви се налага да вдишвате от праха, който се отделя през това време.

За наше улеснение, в магазините има богат избор от препарати, подходящи за почистване на различни повърхности или подови настилки.

За почистване на мебелите от прах се предлагат кремообразни препарати в тубичка или флакон под налягане като спрей. В повечето случаи ухаят приятно и съдържат мазнина,която подхранва и придава блясък на дървото. За ваше по-голямо удобство използвайте микрофибърна кърпа, когато почиствате мебели, тъй като тази материя не надрасква повърхностите, а същевременно с това има добра попивателна способност.

За почистване на прозорците също има много препарати. Някои от тях съдържат алкохол, а други не. Ваш остава изборът да решите, на кой от двата варианта ще се спрете.

Ако пък сте привърженик на екологичния метод за почистване, тогава ще ви свърши добра работа разтворът от вода и оцет.

В случай, че парцалът за тази цел Ви се струва неудобен, използвайте предвидените за почистване на стъкла и прозорци четки с гумен накрайник.

За почистването на банята или тоалетната може да се спрете на дезинфекциращи препарати или такива, които съдържат хлор.

Тъй като това са помещения, които се предполага, че са най-мръсни, то за тях е нужно да се отделя достатъчно внимание и време, за да се поддържат чисти и свежи.

За да е подът чист е добре да се обира редовно и старателно с прахосмукачка, особено ако има и килими, тъй като те са мястото, където най-много се натрупва прахът по земята или космите от домашния любимец.

След това можем да минем пода с препарат, подходящ за конкретната подова настилка и парцал.

Ако подът е с паркет, е добре поне веднъж седмично да се полира с предназначен за целта препарат, след като го почистим. По този начин се подхранва и запазва доброто му състоянието, като с това му „удължаваме живота”.

И накрая, но не последно място по важност, е гардеробът с дрехи.

За да можем бързо да намираме това, което държим да облечем, е необходимо дрехите да са сгънати и подредени прилежно. Така с един поглед, ще се ориентираме, когато отворим гардероба, към конкретна дреха.

За да е винаги свеж и дрехите да ухаят приятно, можем да сложим между дрехите любим сапун или празно шишенце от парфюм.

Ако пък сме решили да приберем дадени дрехи,  одеала или др. за догодина, важно е да се застраховаме против молци. Най-евтиният и ефикасен вариант е като „нафталираме” дрехите.

Чистотата в дома, освен здравословна, тя придава и уют. За да ни е приятно всеки ден у дома са необходими малки усилия от наша страна, които не биха ни затруднили, ако ги правим ежедневно.

Получете повече съвети на сайта www.chaspik-007.com. Както и следете блога на фирмата.

Вижте също

домко килими

Как да изберем килим, който да издържи на времето и модата?

Килимите са важен елемент от всеки дом, защото добавят топлина, създават уют и стилен завършек …