какво да проверите на колата преди дълъг път

Важни стъпки, които да предприемете преди заминаване

Предстои ви дълго пътуване? Преди да потеглите на път, е важно да се уверите, че автомобилът ви е готов за предстоящото пътуване. Независимо дали планирате бягство през уикенда или прекосяване на страната, отделянето на време за подготовка на автомобила за дълго пътуване е от съществено значение за безопасно, удобно и успешно пътуване. Важно е да извършите необходимите мерки и проверки, за да сте сигурни, че автомобилът ви е готов за предизвикателството – от проверка на гумите, до доливане на всички течности. Прочетете, за да научите повече за стъпките, които трябва да предприемете, за да подготвите автомобила си за дълго пътуване.

Проверка на течностите

Една от първите задачи, които трябва да се изпълнят за правилна поддръжка на автомобила преди заминаване, е свързана с течностите, по-специално проверка на моторното масло и охлаждащи течности, чистачки, спирачки с усилвател на волана.

Проверете дали нивата са достатъчни, тоест малко под максималните стойности, посочени в резервоарите. Това е от съществено значение за осигуряване на правилното функциониране на автомобила.

Проверка на гумите

Друга основна проверка преди потегляне е свързана с гумите, чиято цялост е от съществено значение за безопасността на всички пътници. За да се избегнат неприятни глоби, протекторът трябва да е висок поне 1,6 мм.

Въпреки това е препоръчително да не спада под 3 мм за безпроблемно шофиране, особено при лошо сцепление. Освен състоянието на гумите, налягането в тях трябва да се проверява както в началото на пътуването, така и непосредствено преди да потеглите отново.

Ако планирате почивка през есенно-зимния сезон, то е добре да проверите внимателно качеството на гумите си, тъй като пътните условия могат да бъдат непредсказуеми. Зимни гуми Lassa 205/55 са чудесен избор, за да бъдете сигурни по време на пътуването си.

Проверка на спирачките

По-сложна проверка на автомобила е тази на спирачната система, която изисква намесата на специализиран механик. Спирачките отново са свързани с безопасността на пътя, затова никога не подценявайте поддръжката на антиблокиращата спирачна система, за да не попаднете в потенциално опасни ситуации.

Проверка на светлини и фарове

По-проста проверка, която можете да извършите и сами, е проверката на фаровете и светлините. Според правилата за движение по пътищата късите светлини трябва да бъдат включени дори през деня по пътищата в страната и по магистралите, така че е важно фаровете на автомобила да са напълно функционални.

Освен това трябва да разгледате и другите фарове, които са също толкова полезни при шофиране през деня и особено през нощта, като габаритните светлини и дългите светлини. Тестът за яркост може да бъде извършен в сервиза, а в противен случай остава само визуална проверка.

Проверка на климатика

Преди да тръгнете на дълго пътуване с автомобил, трябва да извършите проверка на климатика. Това е важна операция през лятото, за да се осигури достатъчен комфорт за всички пътници на борда, особено при интензивен трафик. По-специално, климатичната инсталация трябва да бъде презаредена, като се уверите, че нивото на охлаждащата течност е достатъчно.

Проверка на резервната гума

Резервната гума еважен компонент, чието значение се осъзнава едва когато е твърде късно. Вместо това по време на техническото обслужване на автомобила трябва да проверявате

По време на техническото обслужване на автомобила трябва да се провери състоянието на резервната гума, да се провери протекторът му, да се провери вътрешното налягане на въздуха и да се провери дали гумата не е повредено и пукнато.

Проверка на аварийните комплекти

Никога не може да бъдете прекалено внимателни на пътя, особено когато пътувате с деца. В допълнение към ефективността на автомобила е важно да се провери комплектът за спешни случаи или да се закупи пълен такъв от търговец.

Сред основните елементи са светлоотразително яке и предупредителен триъгълник, които се изискват по закон като част от прегледа за проверка на техническата изправност.

Препоръчително е да носите със себе си основен комплект за първа помощ

Същевременно е препоръчително да носите със себе си основен комплект за оказване на първа помощ, за да се справите с всякакви проблеми, набор от инструменти и система за бърз ремонт на гуми. За да набавите липсващите аксесоари за сигурното си пътуване, разгледайте тук.

Почистване на филтри

Понякога се пренебрегват, но филтрите на автомобила са отговорни за правилното функциониране на двигателя, така че е добре да ги проверите, преди да потеглите. По-специално трябва да се провери състоянието на въздушния, масления и горивния филтър, които могат просто да се почистят, ако са в добро състояние, в противен случай трябва да се сменят.

По този начин е възможно да се поддържа ефективността на двигателя, да се намали разходът и да се избегнат неизправности, които биха могли например да блокират притока на бензин в двигателя или да увеличат емисиите на замърсители.

Вижте също

преди пътуване

Важни съвети преди да потеглите на почивка с автомобила

Планирате почивка и искате да вземете автомобила си със себе си? Ако е така, има …