проблем с чувствителни зъби

Чувствителни зъби – какво трябва да знаем

В последно време се наблюдават все повече хора, които се оплакват от повишена чувствителност на зъбите, главно от студено. Много от тези хора знаят за своя проблем от дълго време, но се притесняват или не намират време за консултация със специалист, което е грешка. За съжаление, това отлагане във времето е довело и до по-тежки последствия за зъбите им. Ето защо в тази статия ще разгледаме възможните причинители на повишената зъбна чувствителност и как можем да се справим с тях.

Четката за зъби влияе на чувствителността

Често пъти причината за увеличената чувствителност е неправилното ползване на четката за зъби.  Този проблем от зъбен произход се появява в случаите на четкане с прекалено много сила или/и с много твърда четка, и по рядко от използване на електрическа четка за зъби.

С течение на времето, това може да причини унищожаване на част от повърхностния слой на зъбите, наречен емайл, което да доведе до разкриването на всичките микроскопични тръбички и канали разположени в по-дълбоко разположения слой (наречен дентин), които могат да съдържат малки нервчета и да водят до пулпната кухина на зъба. Когато тези каналчета са изложени на горещи, студени или на кисели храни, те могат да предизвикат чувствителност.

Първото нещо, което задължително е добре да направите е да смените своята четка, ако е твърда и да намалите натиска при нейната употреба. Като втора стъпка е добре да посетите своя зъболекар, за да се установи най-добрият начин за възстановяване на пораженията върху зъбният апарат.

Прекомерната употреба на кисели храни

В други случаи чувствителността може да бъде предизвикана от честата употреба на много кисели храни като лимони, портокали, грейпфрути и други. Ако редовно закусвате с фрешове от посочените плодове, имайте предвид, че излагате зъбите си на силна киселинна атака. Най-грешното, което можете да направите след консумацията им е веднага да си измиете зъбите. Това ще доведе до още по-сериозни увреждания върху емайла. Ето защо е препоръчително винаги след консумацията на фрешове, независимо по кое време на деня ги консумирате, да направите изплакване с вода за около 1 минута и да изчакате поне 30 минути преди да посегнете към четката и пастата.

Скърцане със зъби

Третата причина за поява на чувствителност може да бъде и несъзнателното скърцане със зъби. То се проявява в случаите на стрес и най-често остава незабелязано. Ето защо често пациентите с чувствителност посещават денталните клиники във вече напреднал стадий на увреждане на емайла. Имайте предвид, че това несъзнателно скърцане или стискане със зъби никак не е безвредно за зъбите и постепенно води до унищожаване на емайла и впоследствие на дентина. Това е свързано не само с появата на чувствителност в зъбите, но и с промяна на цялата захапка, с течение на времето.  Ако и вие имате подобен проблем, своевременно отидете при своя зъболекар и му споделете за наличието на този увреждащ навик.

Паста за чувствителни зъби

Честата употреба на избелващи пасти за зъби или на такива с опасен състав също водят до увреждане на емайла и чувствителност. В днешно време става все по-популярна употребата на избелващи пасти за зъби, само че голяма част от тях са с опасен за зъбите състав, други пък съдържат силни абразиви, чиято редовна употреба почти задължително води до увреждане на емайла.

Ето защо е добре да си купувате избелващи пасти за зъби препоръчани от вашия стоматолог и да ги употребявате толкова често, колкото той ви каже, че е препоръчително във вашия случай.

Вода за уста

Някои води за уста също могат да доведат да повишена чувствителност. Подобно на избелващата паста за зъби, някои води за уста имат опасен за вашите зъби състав. Ето защо е добре водата за уста също да е препоръчана от вашия стоматолог.

При пародонтита се срещат често случаи на повишена чувствителност в зъбите вследствие на отдръпването на венците. Последното довежда до оголване на кореновата повърхност на зъба, която не е защитена от емайл, но също съдържа множество микроскопични каналчета, които могат да съдържат малки нервчета. Техният контакт с оралната среда и различни течности могат да доведат до различна по интензитет болка. Ето защо е важно редовно да обръщате внимание на здравето на вашите венци, в противен случай могат да се появят различни неприятни симптоми.

Чувствителността в зъбите може да се появи и след извършването на някои стоматологични манипулации като например професионално почистване или лечение на кариес. Те обикновено са с преходен характер и не трябва да ви притесняват. Все пак ако болката се задържи повече от седмица, обърнете се към своя зъболекар за лечение.

Все пак чувствителността в зъбите е лечима, но не винаги пастите за зъби могат да помогнат. В някои случаи нещата са доста по-комплексни и лечението изисква и нещо повече от мазане на чувствителните места. Ето защо, когато се появи болка от такъв характер, трябва да посетите възможно най-скоро своя стоматолог и да му споделите за своя проблем. Това е най-сигурният път към ефективното решение на проблема и е за предпочитане пред домашното лечение на чувствителни зъби.

 

Вижте също

Защо слънцезащитата за деца е задължителна не само през лятото

Защо слънцезащитата за деца е задължителна не само през лятото?

Когато мислим за слънцезащита, умовете ни често я асоциират със слънчевите и топли дни на …