малка баня

Как да изберем правилното обзавеждане на банята, ако тя е малка 

Банята може да бъде сложно за организиране и обзавеждане помещение, независимо дали става въпрос за малко и тясно пространство, или за широко и даващо възможност да реализирате всички планове, които сте имали някога за мечтаната баня. Правилното обзавеждане за баня ще ви помогне да оползотворите максимално пространството.

Важни характеристики, които трябва да имате предвид още преди да сте започнали да разглеждате каталозите и да обикаляте магазини за обзавеждане на баня, трябва да бъдат:

  • Размер
  • Разпределение
  • Стил
  • Декорация
  • Обзавеждане

Банята обикновено е мястото, където се подготвяме за деня или се приготвяме за лягане, но тя може да бъде и спокойно място за почивка. Като се има предвид, че прекарвате в банята средно по около час на ден, е важно да обмислите внимателно организацията на помещението.

Ремонтът е чудесна възможност да оптимизирате пространството в банята си. Когато правите значителни промени, най-важните фактори, които трябва да вземете предвид, са размерът на банята (в m²) и разпределението на пространството.

Няма сравнение между малките и големите бани, когато става въпрос за избор на санитарен инвентар като умивалници, душ кабини, вани и т.н. Размерът на банята ще повлияе и на вида на мебелите и аксесоарите, които можете да закупите (душ комплекти, шкафчета, тоалетни принадлежности, отопляеми поставки за кърпи, държачи за халати и т.н.). Ако разполагате с по-малка баня, трябва да внимавате, за да оползотворите максимално пространството си.

Големите бани се обзавеждат по-лесно, така че можете наистина да дадете приоритет на стила и комфорта. От хидромасажни вани до двойни мивки – единствените ограничения, които ще имате при голяма баня, са бюджетът ви и разположението на помещението.

Ако сте на етап планиране на преустройство на малка баня, не забравяйте да подберете санитарното оборудване с особено внимание. Има няколко прости правила, които трябва да спазвате, за да гарантирате, че помещението ви е възможно най-добре решено.

Запомнете: ако искате банята ви да е удобна и стилна, е важно да създадете илюзия за пространство. Баните с площ около 4-5 m² или тези със скосени тавани са особено трудни за обзавеждане и всяко решение трябва да се взема методично. Имайки предвид това, ние сме събрали 5 бързи съвета за това как да се възползвате максимално от малката баня.

  1. Изберете подходящия умивалник

От само себе си се разбира, че мивката на пиедестал не е много подходяща за малка баня! Тъй като ефективността на пространството е от ключово значение, изберете мивка за вграждане, за плот или за окачване на стена. От традиционните варианти до модерните дизайни – абсолютно необходимо е да намерите правилния тип мивка за баня.

  1. Изберете душ вместо вана

Инсталирането на вана в малка баня намалява площта и може да накара помещението да се окаже тясно. Душът, от друга страна, ще помогне за отваряне на помещението. Ако не се справяте със задачата да монтирате душ, вместо това изберете традиционна душ кабина. Ъгловият душ може да бъде оборудван с врата или панел по ваш избор, но изберете прозрачно стъкло вместо шарени или непрозрачни стъкла. Душ кабините са лесни за монтиране, но обикновено заемат повече място, така че не са най-добрият вариант за малки бани.

  1. Изберете мебели за окачване на стената

Стенните мебели помагат да се освободи малко пространство в малките бани. Ако сте се спрели на умивалник, вграден в тоалетна чиния, изберете семпъл модел, който предлага много място за съхранение. Рафтовете, куките и закачалките за кърпи на стената са чудесни решения за съхранение, които няма да пожертват много място – при условие че са с дълбочина не повече от 15 см.

  1. Изберете правилното осветление

Слабото осветление, както и тъмните цветове, ще направят пространството по-малко. Ако банята ви няма прозорец, опитайте да добавите няколко огледала по стените. Това ще помогне да се отрази светлината и да се създаде илюзия за пространство. Неутрална, но силна бяла светлина е най-подходяща, а ако е възможно, поставете няколко прожектора. Ако изберете стенни лампи, изберете нископрофилни модели и ги монтирайте високо на стената.

  1. Подменете пантите на вратите си

Ако вратата на банята ви се отваря навътре, сменете/обърнете пантите, за да я отворите навън и да спечелите малко повече пространство. Ако имате висящи шкафове с вратички, помислете за промяна на начина им на отваряне в съответствие с оформлението на банята.

Вижте също

почистване на банята

Съвети за лесно почистване на плочките в банята

Почистването на плочките в банята може да бъде предизвикателство, особено когато се сблъскаме с упорити …