как да изберете подходящ килим за хола?

Как да изберете подходящ килим за хола?

СЪВЕТИ ЗА ОТЛИЧЕН ИЗБОР

Килимите и пътеките са едни от елементите, които внасят най-много уют и завършеност в дома. Въпреки, че изборът им изглежда сложен на пръв поглед, с малко повече предварителна подготовка лесно можем да изберем подходящия за нашето помещение килим или пътека. Има няколко основни аспекта, които трябва да се съобразят с характеристиките на стаята – материя, размер, цвят и декорация.

Ето и какво да имате предвид:

МАТЕРИЯТА СПОРЕД МЕСТОПОЛОЖЕНИЕТО

При килимите, изборът на материя е пряко свързан с местоположението. Така например, за дневна или детска стая (където се очаква върху килима да се стъпва често и интензивно) е по-добре да се подбере килим с къси влакна. Този тип настилки са по-устойчиви на износване. Меките килими с дълги влакна пък са подходящи за шумоизолиране, освен това създават усещане за уют, топлина и мекота при допир.

РАЗМЕР СПРЯМО ЗОНАТА НА СЯДАНЕ

Размерът трябва да бъде подбран спрямо помещението и разположението на мебелите. Един голям килим може да „диша“ в обширно помещение като при такава конфигурация килимът ще привлича вниманието върху себе си. Това усещане може да се засили или приглуши от яркостта на цвета, а също и от наличието или отсъствието на фигурална декорация в десена.

Ако помещението е по-малко, а мебелите са разположени предимно върху килима – цвета и орнаментите му ще добавят по-скоро към фоновото усещане на стаята. Малките килими са отлични като самостоятелни акценти, както и в комбинация с тапетите или пък с други по-малки декорации.

ПОЗИЦИОНИРАНЕ НА КИЛИМА

ВАРИАНТ 1: ВСИЧКИ МЕБЕЛИ СТЪПВАТ НА КИЛИМА

Като общо правило, килимът трябва да е приблизително с размера на зоната за сядане във вашия хол. Върху него трябва свободно да се настаняват дивана и креслата и да остават поне още 30-тина см до ръбовете на килима.

ВАРИАНТ 2: САМО ПРЕДНИТЕ КРАКА СТЪПВАТ НА КИЛИМА

Ако нямате достатъчно пространство в помещението, за да могат всички мебели да стъпват на килима, може да организирате зоната като само предните крачета на дивана и креслата стоят върху килима. По този начин отново се постига завършен вид и композицията е цялостна.

ВАРИАНТ 3: КРАКАТА СА ИЗВЪН КИЛИМА

Понякога изборът на малък килим може да бъде благоприятен за бюджета и пак да добави стил и комфорт във вашия хол. Ако пространството е малко или пък бюджета не позволява да внесете по-голям килим, дефектът може да стане ефект. Така едно малко килимче, което „плува” в центъра на вашия кът за сядане, може да изглежда много добре, стига да е правилно центрирано спрямо вашите мебели.

ВАРИАНТ 4: КРЪГ

Ако сте си харесали по-нетрадиционна форма като кръг например, препоръките, които дадохме по-горе са все така валидни. Изберете килим със стандартен размер, който е достатъчно голям, за да побере всичките ви мебели с няколко сантиметра екстра за въздух или поне достатъчно голям, за да побере предните крака на всяка мебел. Тук добавяме, че когато позиционираме кът с кръгъл килим е добре да имаме повече свободно пространство и той да не е притиснат от стени.

 

ЦВЕТОВЕТЕ СПОРЕД ПРЕДПОЧИТАНИЯТА

Цветовете, нюансите и фигуралното оформление имат може би най-голямо отношение към  индивидуалността на стаята. Тук всичко трябва да е подчинено на личния ви вкус и усещане, но има някои особености, с които си струва да се запознаете. Когато помещението е просторно и  добре осветено всяко едно решение е подходящо. Трябва все пак да имаме предвид, че привличащите вниманието фигури имат способността да отвличат вниманието основно върху себе си. Ако мебелите са семпли и изчистени – такъв килим ще се превърне в чудесен основен акцент в помещението, но ако мебелите сами по себе си са забележителни като цвят и форма, то е възможно комбинацията да предизвика усещане за пренасищане и дори кич.

Важен момент е основния нюанс на килима – студените цветове стоят чудесно в добре осветени помещения, но ако светлината е по-оскъдна, това може да се компенсира чрез ярките и топли тонове. Студените нюанси служат по-добре за фон, на който мебелите и аксесоарите „излизат напред“, докато топлата гама почти винаги има склонността да изпъква на преден план.

За повече зрялост и дълбочина, може да опитате с модел с орнаментални детайли, като ориенталски и персийски килим, или пък марокански мотив, които предложения постепенно набират популярност.

Друг вариант е да потърсите красотата в простотата. Може да заложите на семпъл и едноцветен модел, който обаче да има богата текстура и плетка. Така веднага ще внесете характер и автентичност в помещението.

Вижте също

почистване на банята

Съвети за лесно почистване на плочките в банята

Почистването на плочките в банята може да бъде предизвикателство, особено когато се сблъскаме с упорити …