почистване на златни бижута

Как да почистим своите златни бижута в домашни условия?

Всички хора, харесващи и носещи с радост златни бижута, в даден момент се сблъскват с един неприятен проблем – потъмняването на метала. Макар това свойство да е присъщо предимно на среброто, златото и изделията, направени от него също губят блясъка си с времето. Особено ако се носят постоянно.

Това, че любимият ви пръстен не блести така ярко както в началото, не е повод да се разстройвате. Не се налага да се отправите към бижутерското ателие, където да почистят и полират златното изделие. Въпреки, че цената на процедурата е ниска, а времето за изпълнение минимално, можете спокойно да си спестите излишните главоболия.

Първа стъпка: Реагирайте навреме!

Красотата изисква внимание, време и труд. Тя е пропорционално зависима от тези три ценности. Чудесните златни бижута, като неразделна част от красотата в света, не правят изключение. Когато ви подарят скъп златен пръстен, вие със сигурност искате той да блести толкова чисто и ярко, колкото в първите минути след неговото създаване.

За жалост както и да се грижите за златния си пръстен, едно нещо е неизбежно: той все някога ще загуби първоначалния си блясък, а мястото под камъка ще потъмнее и ще се задръсти от мръсотия. Нужно е просто да реагирате навреме, защото захабяването на златните накити е неизбежно, но степента на увреждане може сериозно да се намали. Просто трябва да придобиете навика да почиствате бижутата от злато редовно.

Особености на почистването на бижутата от злато

Независимо колко сте внимателни, с времето мръсотията и прахът се наслояват бързо върху златните накити. В структурните им детайли се отлагат пот, мазнини, химикали и козметика, и в резултат на това естетическите качества на красивите изделия се понижават. Имайте предвид обаче, че простите домашни методи не са подходящи за всички видове накити.

При избора на метод на почистване на злато трябва да се вземат предвид и характеристиките на повърхността на продукта – матова или лъскава, цвят, тип, наличие на камъни. Например, матовите повърхности изискват по-деликатни методи за обработка. Агресивните абразиви, заедно с мръсотията, могат да изтрият финия матов слой.

Съществуват три универсални метода на почистване на златни бижута:

  • Накисване – Този метод изисква изготвяне на специален разтвор, в който се поставят бижутата. Универсалният разтвор включва: сол, течен сапун, амоняк, пероксид, амоняк, шампоан и др.;
  • Полиране – за целта се използва тъкан от кадифе, филц, гума, кожа и др. Полирането може да се направи с оцет, паста Гои или безцветно червило/гланц за устни;
  • Механично третиране – Прилага се при тежки, остарели замърсявания. Обикновено се използват неагресивни абразиви, които позволяват едновременно полиране на метала. Например, зъбна пудра или паста + вазелин, креда + амоняк. Всички съставки се смесват и се нанасят с мека четка за зъби.

За почистване на дребни детайли и сложни декоративни орнаменти можете да използвате продукти с по-бързо действие. Най-ефикасни са: алкохол, оцет, амоняк с шампоан. Тези продукти работят добре върху скъпоценни камъни и им придават невероятен блясък. Почистването на матирани повърхности изисква по-специфични методи на действие.

Матовата текстура придава на продуктите стилен външен вид, но е доста капризна на въздействия. С грубите абразиви матовото покритие се изтрива лесно. Нека си припомним, че бижутата получават матово покритие чрез специален метод на полиране. Затова се препоръчва да се почистват само с деликатни средства, като действията се ограничават до отстраняване на видима плака.

Рецепта: За основно почистване, матовите златни бижута трябва да се накисват в 25% амонячен разтвор за 2-3 часа. Може също да се използват разтвори със сол или сода за хляб,в които украшенията се оставят да престоят 4 часа.

 

Вижте също

Защо слънцезащитата за деца е задължителна не само през лятото

Защо слънцезащитата за деца е задължителна не само през лятото?

Когато мислим за слънцезащита, умовете ни често я асоциират със слънчевите и топли дни на …