Как се отвива ръждясала гайка

Как се отвива ръждясала гайка?

Случвало ли ви се е да трябва да отвиете ръждясала гайка? Знаете колко е трудно, колко нерви и време отнема, и как неуспехът би могъл да доведе до други неприятни последици – скъсване на болта, изяждане главата на гайката и т.н. Дори и при идеални инструменти и удобен захват, „спеклата“ от ръжда гайка може да ни загуби часове работа, ако не сме предварително подготвени за ситуацията.

Има няколко основни начина да се справим с корозиралите болтове и гайки, някои от които на пръв поглед звучат смешно, но пък са дооказано ефективни. Ето ги и тях:

3 начина да отвием ръждясала гайка

  1. Обилно напръскване с препарат WD40

Пръскането с WD40 помага, но в най-леките казуси с ръждясали гайки. Задължително е след напръскването да се изчака известно време препаратът да „попие“, преди да пристъпим към силово отвиване. Както вече споменахме, основен проблем при отвиването на ръждясалите гайки е скъсване на болта, така не бихме искали показвайки силата си да останем без болт.

  1. Проникващ спрей съзададен специално за борба с ръждата (напр. Kruipolie Degrippant).

Дори и специалните спрейове за ръжда не работят с магическа ръчка – изчакването е задължително. Преди да напръскаме, препоръчително е да почистим ръждата доколкото е възможно с телена четка, така че спреят да проникне възможно най-дълбоко в материала.

  1. Нагряване на ръждясалата гайка

Стоплянето на метала предизвиква разширяване на гайката, от което ръждата се напуква. Тук може да си помогнем отново със спрей и така дори и най-упоритата гайка ще поддаде на нашите усилия.

Бонус съвет! Поливаме гайката обилно с Кока-кола

Не се смейте! Кока-колата е сред задължителните помощници на непрофесионалните майстори, които са се сблъсквали с неприятностите, създавани от ръждата. Колата съдържа фосфорна киселина, която подпомага изчистването на ръживите петна и облекчава отвиването на гайките.

А за да не ви се налага да прибягвате до горните методи, може да купувате гайки от неръждаема стомана от itt.bg.

Вижте също

как се пише обява за продажба

Как да напишете успешна обява за продажба на апартамент

Консултирахме се с няколко специалисти, за да разбера каква е рецептата за обява за имот, …