Как се отвива ръждясала гайка

Как се отвива ръждясала гайка?

Случвало ли ви се е да трябва да отвиете ръждясала гайка? Знаете колко е трудно, колко нерви и време отнема, и как неуспехът би могъл да доведе до други неприятни последици – скъсване на болта, изяждане главата на гайката и т.н. Дори и при идеални инструменти и удобен захват, „спеклата“ от ръжда гайка може да ни загуби часове работа, ако не сме предварително подготвени за ситуацията.

Има няколко основни начина да се справим с корозиралите болтове и гайки, някои от които на пръв поглед звучат смешно, но пък са дооказано ефективни. Ето ги и тях:

3 начина да отвием ръждясала гайка

  1. Обилно напръскване с препарат WD40

Пръскането с WD40 помага, но в най-леките казуси с ръждясали гайки. Задължително е след напръскването да се изчака известно време препаратът да „попие“, преди да пристъпим към силово отвиване. Както вече споменахме, основен проблем при отвиването на ръждясалите гайки е скъсване на болта, така не бихме искали показвайки силата си да останем без болт.

  1. Проникващ спрей съзададен специално за борба с ръждата (напр. Kruipolie Degrippant).

Дори и специалните спрейове за ръжда не работят с магическа ръчка – изчакването е задължително. Преди да напръскаме, препоръчително е да почистим ръждата доколкото е възможно с телена четка, така че спреят да проникне възможно най-дълбоко в материала.

  1. Нагряване на ръждясалата гайка

Стоплянето на метала предизвиква разширяване на гайката, от което ръждата се напуква. Тук може да си помогнем отново със спрей и така дори и най-упоритата гайка ще поддаде на нашите усилия.

Бонус съвет! Поливаме гайката обилно с Кока-кола

Не се смейте! Кока-колата е сред задължителните помощници на непрофесионалните майстори, които са се сблъсквали с неприятностите, създавани от ръждата. Колата съдържа фосфорна киселина, която подпомага изчистването на ръживите петна и облекчава отвиването на гайките.

А за да не ви се налага да прибягвате до горните методи, може да купувате гайки от неръждаема стомана от itt.bg.

Вижте също

Вторични суровини цена

Вторични суровини цена – възможно ли е да крие допълнителни такси

Решили сте да предадете за вторични суровини старите си електроуреди. Складирали сте изразходвани батерии и …