камион акумулатор

Какъв акумулатор да изберем за камиона?

В товарните автомобили, както и в леките, има два източника на електричество: акумулатор и алтернатор. Последният произвежда ток и зарежда първия. За първоначалното стартиране на двигателя се изисква използване на част от натрупания ампераж в батерията. От тук идва и важността на правилния избор.

Може ли да се използва акумулатор за кола в камион?

акумулатори за камиони

Видовете за товарни автомобили се отличават по своите стартерни и електрически характеристики. Визуално са много различни, поради по-големите си размери и дълготрайност. Батериите в камионите имат способността да отдават по-високи стартови токове и са по-устойчиви на вибрации. Корпусите им са изработени от здрави удароустойчиви материали и са адаптирани за по-интензивна употреба. Издържат на повече зарядно-разрядни цикли и номиналните им капацитети са над 100-110 Ah (амперчаса).

Теглото на акумулаторите за камиони е значително по-голямо от това на елементите за леки коли, поради наличието на повече клетки в корпуса и по-големия капацитет. Сред тях се срещат и 24 волтови батерии, които често се използват в товарните автомобили. Поради по-високите отдавани токове, тези елементи използват и кабели с по-голямо сечение.

На какво е важно да се обърне внимание при избора?

Има няколко основни неща, за които трябва да внимавате:

  • капацитетът – това е количеството електроенергия, което може да се акумулира и отдаде с един цикъл на зареждане и разреждане. Колкото капацитетът е по-голям, толкова по-продължително време ще се отдава електричество при определени мощности на товара. За точния показател, погледнете препоръките на производителя в съответната документация;
  • поляритетът на полюсите – това е позицията на положителната (плюс) и отрицателната (минус) клема. При едни поляритетът отляво е плюс, а отдясно – минус. При други той е обърнат и отляво е минус, а отдясно – плюс. Първият случай обичайно е характерен за европейската част;
  • стартовият ток – измерва се в ампери (А) и представлява способността на акумулатора да отдава голямо количество ампераж за кратко време, което спомага за първоначалното запалване на студения двигател. Препоръчителният показател трябва да се провери в съответната документация на превозното средство;
  • размерът на корпуса – той трябва да съответства на предназначеното в камиона място за инсталирането на акумулатора.

Сред отделните видове има обслужваеми и необслужваеми, както и такива с течен електролит и сухи. Последните са по-иновативната и предпочитана алтернатива днес. Не изискват допълнителна грижа и са по-дълготрайни. По-бързо се зареждат и използват специални зарядни.

Какви марки са доказани на пазара?

За да получите максимално качествени и издръжливи батерии за камион, препоръките са да се насочите към доказаните онлайн марки и модели акумулатори за камиони на пазара: Energizer, Banner, Varta, Battermax и други.

Вижте също

преди пътуване

Важни съвети преди да потеглите на почивка с автомобила

Планирате почивка и искате да вземете автомобила си със себе си? Ако е така, има …