венецианска мазилка

Какво прави венецианските мазилки толкова специални?

Ако някога сте се чудили какво прави венецианската мазилка толкова специална, прочетете нататък. Изработени са от мраморен прах и варов примес, което ги прави хипоалергенни и идеални за довършителни дейности. Тази статия ще обясни защо тези мазилки са толкова уникални и как да ги използвате, за да получите вида, който искате за вашия дом. По-долу са изброени някои от ползите от използването им.

Венецианските мазилки се правят от варова шлака

Въпреки че съвременните приложения на венецианска мазилка може да се различават от традиционния метод, всички те са базирани на вар. Истинската венецианска мазилка по същество е останала същата още от древността. Гасената вар е ключовата съставка в този вид мазилка, а тя е била основата на венецианската мазилка повече от пет хиляди години. В допълнение към варовик, венецианските мазилки могат също така да съдържат мраморно брашно и други минерали за получаване на по-живи цветове.

Изработени са от мраморен прах

Венецианската мазилка е специална мазилка, направена от мраморен прах, хидратна вар и варовик. Тези вещества са комбинирани, за да създадат уникален ефект. Първоначално е бил използван за покриване на тухлени и каменни конструкции, не само за естетически цели. В древни времена мазилките обикновено са били направени от кал и глина и са били модифицирани с растения и листа.

Венецианските мазилки са водоустойчиви и естествено антибактериални. Тези свойства обаче не траят вечно. Добрата новина обаче е, че се почиства лесно. Можете да използвате влажна кърпа, за да почистите повърхността. Преди да започнете процеса на почистване, уверете се, че знаете дали мазилката е восъчна или не. Трябва да избягвате използването на вода или каквито и да било продукти на алкохолна основа върху мазилката, защото те могат да оставят белези по покритието. Ако няма восък, използвайте неабразивна кърпа, за да го почистите.

Те са хипоалергенни

Венецианските мазилки, използвани в съвременния интериор, са хипоалергенни, устойчиви на мухъл и плесен. Освен това, са много дишащи и могат да помогнат за регулиране на нивата на влажност. Въпреки това, за да направите вашата венецианска мазилка водоустойчива, трябва да добавите слой водоустойчив грунд. Водоустойчивите покрития също предпазват мазилката от мухъл и плесен. Венецианските мазилки имат и впечатляваща естетическа стойност и придават класа и лукс на всяко помещение.

Те са завършваща мазилка

Венецианските мазилки са завършващ материал, често използван при изкуствата и занаятите. Те имат богата история и се използват за различни цели, от декоративни приложения до декоративни покрития в бани и кухни. Една завършваща мазилка с венецианско покритие може да има и специални инструменти и техники. За да нанесете правилно венецианска мазилка, трябва да закупите специални инструменти. Маламашките, предназначени за тази цел, са особено важни. Те са специално проектирани със заоблени ръбове, така че да не надраскат покритието и дават възможност да се създаде гладка повърхност.

Те са ограничени единствено от креативността ви

Това означава, че можете да постигнете уникален и различен вид, само чрез смесване на различни видове и цветове венецианска мазилка. Един вариант е да комбинирате стените в помещението две по две и да поставите различни цветове, а друг – да боядисате три от стените в неутрален бял или сив цвят, а една от тях в ярък и наситен нюанс, за да я превърнете в акцент. Просто включете въображението си!

 

Вижте също

почистване на банята

Съвети за лесно почистване на плочките в банята

Почистването на плочките в банята може да бъде предизвикателство, особено когато се сблъскаме с упорити …