Любопитни неизвестни факти за известни градове в България

След като ви запознахме със задължителните забележителности в България, които ще очароват всеки пътешественик, няма как да пропуснем поредната порция интересни места, любезно събрана и представена от Peika.bg. Този път на прицел са  10 слабо познати любопитни факти за 10 известни български града.

А ето ги и тях:

1. Узунджовската църква е най-голямата селска църква в България. Освен това иконостасът й е единственият в България (а и в света), в който има надписи на глаголица.

2. В Ловеч се намира най-високият паметник на Васил Левски в света – 14 метра височина (с постамента) и 10 тона тегло. Защо в света? Паметници на Левски има по цялото земно кълбо – от Буенос Айрес до Букурещ, от Япония до САЩ.

3. Кордопуловата къща в Мелник е най-голямата запазена до днес възрожденска къща на Балканите. В нея могат да се видят не особено типични за времето си помещения като сауна, зимна градина и тайник (през който Яне Сандански е бягал от властите).

4. В подземното ниво на Музея в Стара Загора можете да се разходите по напълно автентична римска улица с каменни плочи на близо 2000 години.

5. Край Трън, в село Студен извор, се намира единственият в България музей на киселото мляко. Причината музеят да е тук е, че това е родното село на откривателя на бактерията Lactobacillus bulgaricus – доктор Стамен Григоров.

6. Кулата на Копитото край София всъщност може да бъде видяна и в… Париж. На Айфеловата кула, точно срещу един от асансьорите има сравнително табло, сравняващо височината на кули по света. Открийте още български следи в Париж.Neizvestni-fakti-za-gradove

7. В Габрово има една котка, за която се твърди, че изпълнява желания. Намира се в Дома на хумора и сатирата, но разбира се, има габровски нрав и трябва да пуснете монета, за да се сбъдне желанието ви. Открийте още места в България, където се сбъдват желания.

8. В  (отделна от църквата) на Балканите.

9. Първоначалната идея е била храм-паметникът „Александър Невски“ да бъде построен във Велико Търново, но по настояване на княз Александър Батенберг е издигнат в София. Научете още любопитни факти за Александър Невски.

10. Знаете ли къде в България можете да видите парченце от Луната? Проби от лунната повърхност са подарени на България от САЩ и СССР като признателност за участието ни в космическите изследвания. Пробите се съхраняват в Природонаучния музей в София.

Вижте също

планински хотел

Къде да отседнем в планината

Ако искате да си отпочинете истински по време на вашата ваканция, да се отдадете на …