Одрин

На шопинг в Одрин – заслужава си наистина

Разположен на кръстопътя на границите на Турция, Гърция и България, яркият и колоритен Одрин е популярна дестинация за туристи, които искат да си починат от оживения Истанбул и да пазаруват евтино.

Днес българите посещават бившата столица на Османската империя за шопинг през почивните дни, въпреки че градът е с богато архитектурно наследство, някои от обектите дори са включени в Списъка на световното наследство на ЮНЕСКО.

Реално Одрин почти винаги е имал трансграничен статут, някога той е бил една от спирките на Ориент Експрес. Днес железопътната гара на града е предимно празна, от Истанбул всеки ден пристига само един влак.

Как се стига до Одрин?

От Истанбул до града са 235 км. Много туроператорски фирми предлагат еднодневна екскурзия от различни градове на България. Но повечето хора пътуват от България до там с личните си автомобили.

Съботен шопинг до Одрин – наистина си заслужава.

Така човек може за един ден да се разходи, макар и само за няколко часа до съседна Турция. Това се отразява благотворно от гледна точка на финансите и носи много положителни емоции. В същото време туристите имат възможност за посещение на най-голямата джамия в Турция “Селиймие” – шедьовър в творчеството на Мимар Синан, както и други архитектурни забележителности.

Но основно те посещават пазара в събота в Одрин.

Цветен приятен пазар, който грабва окото и мами с примамливи цени. Чист, но не съвсем претъпкан, изпълнен с много шум през почивните дни.

Българите най-вече купуват зехтин, маслини, цитруси, локум, баклава и други ориенталски деликатеси. На сметка излизат храни като: сирене, кашкавал и някои месни продукти. Препоръчва се Синия пазар за търговия не само за изброените продукти, но и за кори за баница, зехтин, маслини.

Препаратите за пране също са много търсени от българите заради ниските цени. Хубавото е, че одринските търговци се конкурират в своето предлагане и може да се пазарува наистина на много добра цена.

Да не говорим за цените на плодовете и зеленчуците – те са почти 3 пъти по-евтини от тези в България. Тук трябва да отворим скоба и да отбележим, че има хора, които пазаруват само за себе си и търговци, които зареждат своите магазини оттам. Наистина и за двата вида купувачи излиза много изгодно.

забележителности в Одрин

Но едно е сигурно – винаги може да се купят неща, за които в България се дават повече пари.

В същото време изгодно се търгуват дрехи, чинии, дребни домакински стоки. Особено са търсени дрехите, чантите и обувките от аутлетите. Цените са не само по-ниски спрямо българския пазар, но и по-качествени. Разнообразието е много голямо.

За много продукти цената е посочена, но пък търговците винаги са склонни да се пазарят с купувачите при количества като правят специални отстъпки.

Атмосферата на пазара е приповдигната – всеки търси да намери нещо по своя джоб. Българите от пограничните райони със сигурност са най-облагодетелствани от пазара в Одрин.

И няма проблем с езика – търговците идеално разбират какво търсят българите и се стараят да им го предложат.

Как стои въпроса с валутата?

Тук може да се каже, че е доста субективно. Официално се пазарува с лири, но някои търговци в Одрин приемат и левове. Курсът на лирата не винаги се изчислява точно, за да върви алъш-вериша. Повечето българи знаят това, когато тръгват на пазар в Одрин и си носят и левове, и турски лири.

Какви документи са нужни, за да се премине турската граница?

За пътуването до Одрин е необходим само  валиден задграничен паспорт. За лица под 18 години, пътуващи с единия или без родители, е необходимо нотариално заверено удостоверение оригинал и 2 ксерокопия, че детето има право да напуска страната, както и задграничен паспорт с 2 копия от акта за раждане и оригинал.

Вместо заключение –ако все още се колебаете, то е време да подпалите колата или да се запишете за шопинг тур в Одрин.

Вижте също

планински хотел

Къде да отседнем в планината

Ако искате да си отпочинете истински по време на вашата ваканция, да се отдадете на …