Страх от алкохола

Страх от спирането на алкохола? – често срещани страхове и как да ги преборим

Ако страдаш от проблем с алкохола, или си мислиш, че имаш такъв, не трябва да губиш вяра. Лао Дзъ казва, че всяко пътуване, колкото и далечна да е дестинацията, започва с първата крачка, която често е най-трудна и отнема най-много време. А това означава, че ако имаме желание, винаги има начин да се справим с проблема.
Всичко, което трябва да сторите, е да се въоръжите с търпение и вяра и смело напред. Ето и няколко често срещани страхове при спирането на алкохола, които могат да се преборят – вижте как!

1. Страхуваш се, че може би имаш проблем с алкохола, но не си сигурен

Изразходваме твърде много енергия в това да се чудим дали действително имаме проблем с пиенето, или не. Ако постоянно мислите и се чудите, сравнявате се с хората около вас, може да опитате следните неща:

Спрете да се питате дали имате проблем, сравнявайки се с другите. По-скоро се замислете дали живеете до пълния си потенциал и дали алкохолът стои на пътя на това.
Направете си бъдеща медитация. Опитайте се да си се представите след 10 години. Несъмнено бъдещото ви Аз ще има отговорите на всички въпроси, които си задавате сега.

2. Приятели по чашка

Ако усетите, че в отношенията ви с даден човек – приятел, роднина или друг, всичко се върти около алкохола., то тогава имате проблем. С алкохола. Подобни вредни връзки създават усещането, че не може да съществувате или да общувате с човек (група хора), без да консумирате алкохол. Какво може да направите по въпроса?

Най-напред се замислете какво губите, когато общувате с подобни хора. Освен че тровите тялото си и губите от ценното си време, вие не давате шанс на различни положителни неща да ви се случат. Например, да срещнете нови и зареждащи хора, които ще ви мотивират да бъдете по-добри личности. След като осмислите това, време е да зачеркнете подобни приятелства – те няма да ви помогнат по пътя към спирането на алкохола.

3. Страхувате се, че ще опитате и ще се провалите.

Този страх е съвсем оправдан. Но замислете се за диетите – всеки ги започва, но рядко се замисля, че ще се провали по пътя. Важното е да започне. И да опита. Същото е и със спирането на алкохола. Професионалистите от терапевтичен център „Жива“ окуражават своите пациенти, че всичко е в техни ръце, стига да пожелаят. От вас зависи крайният резултат. Не се отказвайте, а намерете онова малко пламъче, дълбоко скрито в душата, което ще преобърне ситуацията към по-добър изход.
Ако въпреки всичко, все още се страхувате и се колебаете как да постъпите, доверете се на професионалист. С неговата помощ и с търпение от ваша страна, ситуацията ще претърпи положителна развръзка.

Вижте също

Защо слънцезащитата за деца е задължителна не само през лятото

Защо слънцезащитата за деца е задължителна не само през лятото?

Когато мислим за слънцезащита, умовете ни често я асоциират със слънчевите и топли дни на …