Рибарски челници

Рибарските челници – често подценяван вид риболовни стоки

Съвременните светодиодни фенери са неразделна част от специализираната екипировка. Използват се от туристи, рибари и ловци, пещерняци и планински спасители. Сред многото видове LED фенери има специална категория продукти, създадени специално за риболов. Конкретно челниците са недооценяван вид риболовни стоки, за чиято покупка в никакъв случай не бива да се пестят усилия и пари.

Съвети за правилен избор на челник

Челникът е почти задължителен артикул в магазините, предлагащи риболовни стоки. Там са подбрани модели, проектирани и произведени специално за риболов. Изборът на челник на такова място също е специфичен, макар да липсва объркването, типично за големите магазини за електроника и туристически принадлежности. Ето защо ще ви дадем някои полезни насоки към кои модели челници да се насочите, ако възнамерявате да ловите нощем.

При лова и риболова не се изисква максимална сила на лентата за глава, каквато трябва да имат устройствата за пещерняци и водолази. В случая по-важен е корпусът на фенера и преди всичко неговата здравина. Риболовните челници са с влагонепроницаем корпус. По-евтините модели са направени от капсулована пластмаса, а по-качествените – от анодизиран алуминий, който лек и супер издръжлив.

Превключването на режимите на светене може да бъде по два начина -с бутони и с трирежимен превключвател. Обезателно изберете модел, който предлага поне три режима на светене – силна, слаба и нормална светлина. Мигащата светлина може да се окаже необходима при комуникация с други рибари. С нея ще бъдете забелязвани отдалеч.

Светлинен поток или яркост

Силата на светлинния поток се измерва в лумени. На опаковката могат да бъдат посочени две стойности – минимална и максимална. Колкото по-висока е стойността в лумени, толкова по-ярко свети фенерът и толкова по-дълга е дължината на светлинния лъч. Лъчът може да бъде широк (къси светлини) и тесен (дълги светлини).

Добрите челници имат функция ZOOM, която ви позволява да регулирате светлинния поток. Идеалният фенер за глава трябва да има три режима на осветление (максимален, среден, минимален). В допълнение към основните режими, челниците, предлагани в магазините за риболовни стоки имат допълнителни опции. Това са SOS и стробоскоп / маяк (бързо мигане), червена светлина.

Добре е да се знае, че колкото по-мощен и ярко светещ е челникът, толкова по-кратко е времето му на работа. За нощен риболов е достатъчна яркостта на LED фенер от 30-50 lm. Трябва да се има предвид, че светодиодите светят със „студена” синя светлина, която е по-ярка, от естествено жълтата, излъчвана от обикновената крушка с нажежаема жичка. Задължителна функция на челника е индикаторът за нивото на заряда и преход в икономичен режим.

Източник на захранване – батерия

Челникът е сред онези риболовни стоки, към чиито параметри спада и източник на захранване. Предвид условията, в които се използват, фенерите за риболов са винаги захранвани от батерии. Батериите могат да бъдат алкални, литиеви или акумулаторни (презаредими). Алкалната батерия не е най-добрият вариант, особено при ниски температури.

Литиевите батерии и Ni-Mh акумулаторните издържат добре на минусови температури. Li-ion са добри и с това, че са с няколко пъти по-голям капацитет от алкалните, напрежението им е 3 волта. Ni-Mh е прекрасна разработка, много енергоемка и надеждна, макар и скъпа. За пълна работа, след покупка, те изискват около 15 часа зареждане.

След три или пет процедури на разреждане и разреждане батерията придобива необходимия капацитет и не го губи при дългосрочно съхранение. Някои модели челници са универсални и могат да използват два източника на захранване. Захранването се помещава директно в корпуса на челника (вътрешно) или в отделен блок (външен). Външното тяло се намира главно в мощните LED фенери, макар и не винаги. Това е най-добрият вариант за многодневни риболовни пътувания.

Вижте също

планински хотел

Къде да отседнем в планината

Ако искате да си отпочинете истински по време на вашата ваканция, да се отдадете на …