Зареждане на акумулатора в колата

Ефективен начин да заредите вашия акумулатор без да го сваляте от автомобила

Средно продължителността на живот на един акумулатор е около 3 до 4 години или повече, но това зависи и от няколко различни условия. В днешно време ние до толкова сме зависими от автобилите, че сме свикнали те винаги да са ни под ръка и в пълна готовност. И когато от време на време се случи да не запалят веднага след като завъртим ключа, то ние изпадаме в лека паника. Ако и вие сте се сблъсквали с подобен проблем, то първото нещо, което трябва да направите е да се успокоите и да проверите първо акумулатора. Корозията и пълното разреждане  са два основни проблема, които могат да бъдат причина за преждавременната повреда на акумулатора.

За да им двъхнете отново живот специалистите от Veber.bg споделят няколко инструкции, които е добре да следвате, за да презаредите бързо акумулатора без да го сваляте от автомобила, така че да бъде отново в готовност.

Първи стъпки – като заначало ще ви трябват няколко инструмента като клещи, отвертки и гаечни ключове. Ще ви трябват още и работно облекло, защитни ръкавици и очила, които са много важни за вашата безопасност и здраве. И най-важния инструмент това е зарядното устройство, с помощта, на което да презаредите изтощения акумулатор. Ако нямате може да поискате назаем от приятел или да закарате вашата кола в автосервиз, където да заредят акумулатора.

Почистете връзките – важно е да се започне с почистване на всички възможни връзки, които свързват акумулатора с колата. С помощта на телена четка можете да премахнете всичкия бял прах и кристали, които са се образували на терминалите и кабелите в следствие на корозията. Именно тя е една причините, която разрежда вашия акумулатор.

След като сте почистили връзките, включете изтощения акумулатор на автомобила към зарядното устройство. Свързването е изключително лесно, като е нуждано само да спазвате обозначенията като свъзвате синия (а в някои случай и черен) кабел с отрицателния (-) терминал и червения с положителния (+) терминал.

След като сте направи свръзката проверете отново, за да сте напълно сигурни, че всичко е правилно. Едва след това включете зарядното към тока, като скоростта на зарежда ще зависи от програмата, която сте задали дали да бъде бързо – за няколо часа или бавно за едно дененощие време. Когато зареждането приключи можете да изключите зарядното, да разкачите кабелите и ако не сте се е налагало да вадите акумулатора да пробвате да запалите. Ако все пак сте разкачили акумулатора, то следва отново да го свържете като първо закачате положителни терминал и след това отрицателния.

В случай, че автомобила ви запали веднага и работи нормално, то всичко е наред.

Ако обаче този проблем се повтори отново след седмица опитайте пак да презаредите акумулатора, но ако и това не помогне тогава ще трябва да го замените с чисто нов, който ще ви гарантира безпроблемно запалване.

Вижте също

преди пътуване

Важни съвети преди да потеглите на почивка с автомобила

Планирате почивка и искате да вземете автомобила си със себе си? Ако е така, има …