Лятна грижа за автомобила

Как да запазите автомобила си хладен през лятото

Лятото е тежък сезон за всичко, което се движи. Както хората се нуждаят от освежаваща студена напитка и климатик в летите жеги, така и автомобилите имат нужда от малко повече внимание, за да останат в изправност. Това означава, че трябва да обърнете повече внимание на това как работи автомобилът ви и да не игнорирате дори и малките промени, които откривате, защото те могат да доведат след себе си големи проблеми. Предотвратяването на скъпите ремонти и покупка на авточасти, в следствие на увреждане от температурата, може да бъде лесно и ефективно, стига да знаете, на какво трябва да обърнете внимание.

Вижте как да поддържате автомобила си хладен през лятото в няколко лесни стъпки:

Стъпка 1: Проверете въздушния филтър на купето

Един от най-очевидните компоненти, за да се запази автомобилът ви хладен през лятото е климатикът. Честата му употреба обаче означава натрупване на прах и други частици върху филтъра, което може да бъде причина за блокиране на въздушния поток.

Филтърът на купето, най-вероятно се намира зад или под жабката на автомобила.

В повечето случаи бързото отстраняване и почистване на филтъра ще изчистят проблемите на въздушния поток, ако филтърът е в добро състояние, разбира се. Ако това не е достатъчно, заменете филтърът на купето с нов възможно най-скоро като за целта разгледате онлайн в магазин за авточасти, за да спестите време.

Стъпка 2: Обърнете внимание на температурата

Ако климатикът не духа студено като преди, особено, ако е сменен филтърът на купето, то тогава може би се касае за друга повреда.

Отидете в сервиз, в който да проверят нивото на фриона, за да се гарантира, че е достатъчен.

Работата на климатика на автомобила ви, може да бъде повлияна от редица проблеми, които трудно се фиксират с бързи и лесни решения и трябва да бъдат проверени и коригирани възможно най-бързо само от специалисти.

Стъпка 3. Проверка на акумулатора

Колкото дните стават по-горещи, толкова повече акумулаторът е подложен на стрес.

Топлината е неизбежна, но вибрациите също могат да допринесат до увреждането на акумулатора. Така че преди да дойде лятото проверете закрепването му.

Проверете всички връзки и се уверете, че са свободни от ръжда и корозия, която може да бъде изострена от топлината и допълнително да увреди акумулатора.

Ако той е сравнително нов, на по-малко от три години не трябва да се притеснявате да го тествате за дълголетие, но ако е по-стар, задължително го проверете, за да знаете колко време остава до края на живота му.

Стъпка 4. Не пропускайте смяната на маслото

Смазочната система на автомобила позволява на металните компоненти да се движат гладко, като същевременно намалява топлината, която се създава при триенето им, предотвратява тяхното увреждане и унищожението на двигателя като цяло.

Докато при по-новите автомобили смяната на маслото може да се извърши след 10000 изминати километра, то при по-старите смяната е препоръчително да се извърши след 5000 км.

Редовно проверявайте нивото на маслото на вашия автомобил и ако забележите, че е по-ниско, долейте, а ако е черно на цвят, незабавно го заменете с ново.

Стъпка 5. Проверка охлаждащата течност

Охлаждащата течност е отговорна за охлаждането на вашия двигател и предпазва частите му от увреждане. Охлаждащата течност, за разлика от моторното масло се нуждае от честа подмяна. Могат да минат няколко години преди да се наложи да смените охлаждащата течност.

Колко дълго можете да изчакате, преди да смените охлаждащата течност, зависи от марката на автомобила ви и условията, при които шофирате. Очаквайте да долеете охладителна течност, след като изминете около 20 000 км.

Най-добре проверете информацията от производителя на етикета на охлаждащата течност, която използвате или се консултирайте с механик, за да знаете, кога е време да я смените.

Стъпка 6: Проверете гумите на автомобила си

Топлината разширява въздухът в гумите, които се повлиява, както от шофирането, така и от метеорологичните условия.

Пренапомпаните или не добре напомпаните гуми през летните месеци могат да се окажат много опасни.

Проверете налягането във всички гуми, най-добре е това да стане, когато автомобилът е изстинал и не се е движел за няколко часа, за да бъдат най-точни резултатите от измерването.

Изпускайте или надувайте гумите в съответствие с препоръките определени от производителя на гумите. Тези препоръки обикновено се намират на стикер залепен от вътрешната страна на шофьорската врата.

Лятото е отредено да бъде сезон за забавление и релаксация и никак не е приятно да тръгнете на път, а да се окажете с прегрял автомобил по средата на пътуването. Но ако следвате тези прости стъпки колата ви ще понесе летните жеги много по-леко. И най-важното е, че те не изискват много време и средства, а могат да ви спестят доста проблеми и пари за авточасти и ремонти.

Въпреки това, ако все пак автомобилът ви прегрее, най-добре е да посетите най-близкия автосервиз, за да предотвратите евентуална повреда в двигателя. Механиците ще диагностицират вашия автомобил, ще направят всички необходими ремонти и ще ви гарантират сигурност и безопасно шофиране.

Ако все пак има някакъв проблем с вашия автомобил и той се нуждае от подмяна на авточасти, то не се колебайте дълго, а посетете Autoo.bg, където ще откриете богат асортимент от различни видове нови и с гаранция авточасти за всички модели автомобили.

Вижте също

преди пътуване

Важни съвети преди да потеглите на почивка с автомобила

Планирате почивка и искате да вземете автомобила си със себе си? Ако е така, има …