Презареждане на акумулатора

Как се презарежда акумулаторът

Всеки на когото му се е случвало автомобила му да не пали в най-неподходящия момент знае, че това в 99% от случаите се дължи на паднал акумулатор.

„Защо обаче акумулаторът пада?“ и „Как да го заредя?“ са два основни въпроса, който веднага изникват в съзнанието на всеки собственик на автомобил изпаднал в подобна ситуация.

Първо, акумулаторът се разрежда по няколко причини, като най-популярни са температурните стойности, годините и начина му на експлоатация. Зареждането му може да се осъществи с помощта на специално зарядно устройство, а самото зареждане ще отнеме няколко часа в зависимост от режима, който му е зададен – бързо или бавно. Има и друг начин да „възбудите“ заряда на вашия акумулатор, като за целта ще трябва да ви подадат ток от друга кола, и след това с помощта на алтернатора докато сте в движение, автомобилът посредством алтернатора ще зареди падналата батерия.

Какво всъщност представлява алтернатора?

Във всеки автомобил има част наречена алтернатор. Той отнема механичното движение на двигателя чрез ремък и произвежда електрически ток за презареждане на акумулатора. Връзката между двигателя и акумулатора е основана на вземане и даване, тъй като  акумулаторът зарежда двигателя, за да стартира, а на свой ред двигателят зарежда обратно акумулатора, докато работи. Ето защо след като запалите автомобила си  го използвайте поне 15 минути преди да го изключите отново.

Към алтеранторът има поставено ръководство за контрол, който регулира напрежението и му показва дали да зарежда акумулатора или да спре, защото презареждането на акумулатора може да създаде водород, който да предизвика взривяването му.

А защо тогава е необходимо да заменяме акумулатора с нов и кога е време за нов акумулатор?

Смяната на акумулатора се налага, тъй като той не задържа заряда в себе си и се саморазрежда във времето. Повечето акумулатори всъщност поддържат заряд в близост до 13 V.  Според механиците това в действителност е така, но те наричат акумулаторите 12 V, тъй като числото 13 е фатално. Може би това е една градска легенда, но със сигурност един нов акумулатор има в себе си  заряд над 12 V. С течение на времето, обаче количеството на заряд намалява и когато той падне под 12V е добре да помислите за купуването на нов акумулатор.

Повечето хора не обръщат внимание на изправността на акумулатора и зарежда ли се той правилно, докато един ден автомобилът им просто откаже да запали.

Ако сте попаднал и в тази ситуация ние ви предлагаме изберете своя нов акумулатор от Veber.bg, където ще откриете продукти с доказано немско качество от водещи марки производители и на достъпни цени.

Вижте също

стартер за мотор

Диагностика на проблеми със стартерите за мотори: Как да открием и решим неизправности

Стартерът на автомобила ви не работи по обичайния начин. Важно е своевременно да откриете причината …