Ръководство за механика за частите на автомобила

Съвременните автомобили имат много и различни по вид части и функции, като: каталитични конвертори, антиблокиращи спирачки, задвижване 4 по 4, както и без ключово запалване.

Всеки шофьор на автомобил трябва да има елементарни познания за устройството на автомобила. Не всеки има уменията на автомеханик, но е полезно да има познания за основните автомобилни части и да разбира тяхната функция. Това разбиране ще ви помогне в случай, че се появи някакъв проблем на вашата кола. Някой хора предпочитат да извършват самостоятелно ремонта и поддръжката на автомобилите си, но това не е винаги по силите им, понякога се налага ремонтът да бъде извършен от професионалист в автосервиз. Когато механикът е квалифициран и разбира основните авточасти и техните функции, това би помогнало на потребителя да избегне ненужни ремонти. Някои от основните авточасти са:

ABS – Антиблокираща система, която се контролира с компютър, предотвратява блокиране на спирачките и гумите от приплъзване в случай на аварийно спиране.

Акселератор – Това е педалът за газта на автомобила. Водачът на автомобила натиска педалът и автомобилът се движи напред или назад.

Въздушен филтър – Той е изграден от плат или хартия, които са поставени в барабан. Неговата цел е да улавя частици, за да предпазва двигателя от прах и мръсотия.

Алтернатор – Той превръща механичната енергия в електрически ток в колта чрез индукция. Този ток захранва чистачките, климатика, вентилатора за охлаждане, фаровете, радиатора и други.

Катализатор – Той е част от системата за контрол на емисиите на превозното средство. Като част от изпускателната система, в катализатора се променят изгорелите газове, като емисия от газове, които не нанасят толкова вреда на околната среда. Ако катализаторът не функционира правилно, превозното средство няма да мине теста за емисии.

Кондензатор – Той има перки и прилича на радиатор. В него циркулира течност, която охлажда въздуха посредством перките.

Дискови спирачки – Тази система използва диск, който се върти и е във връзка с колелата на колата. Челюсти от всяка страна притискат диска и така тя спира.

Дистрибутор – Той предвижва електроенергия в определен ред на горене и така задвижва цилиндрите в двигателя.

4 по 4 – Когато едно превозно средство има 4 задвижващи се колела, това означава, че двигателят ги задвижва и 4-те едновременно. Това позволява по-доброто сцепление на превозното средство.

Горивен инжектор – Това е клапан, който се контролира, чрез електроенергия, която движи горивото в горивните камери на двигателя.

Горивна помпа – Тя е част от горивната система на колата. Нейната работа е да засмуче гориво от резервоара и да го впръска в двигателя. Ако горивната помпа подава твърде много или малко гориво към двигателя, това ще повлияе на неговата работа.

Скоростна кутия – Тя контролира движението на автомобила, чрез предавките и за променяне посоката на движението му. Условията не терена и шофирането могат да определят движението на предавките.

Безконтактно запалване на автомобила – Тази система дава възможност на водачите да получат достъп до автомобила си без ключ. Картата съдържа бутони, които отключват и заключват автомобила, а поставянето и в стартера запалва двигателя. Някои карти могат да запалят автомобила и от разстояние.

Ръчна спирачка – Тя се използва, за да се предпази от движение вече паркиран автомобил. Тя е свързана или със задвижващия вал или със задните му колела.

Двигател – Това е задвижващата система, сбор от част, които карат автомобила да се движи.

Радиатор – Той е част от охладителната система. Може да работи и като топлообменник, тъй като въздухът, който преминава през него намалява температурата на охлаждащата течност на двигателя.

Амортисьори – Те са част от системата на окачване на автомобила. Предоставят стабилизиране и разпространяване на теглото на тежки товари, за да може автомобилът да се справя по-ефективно.

Оборотомер – Той показва скоростта на двигателя. Представлява стрелка и циферблат и така водачът се ориентира, кога е необходимо да смени предавката при ръчната скоростна кутия.

Термостат – Той стои между радиатора и двигателя. Неговата цел е да следи температурата на охлаждащата течност. Ако термостатът открие охлаждаща течност под тази температура, ще и попречи да влезе в радиатора, докато достигне минималните ѝ нива в градуси.

Водна помпа – Тя е част от охладителната система. Тя движи охладителна течност през системата, с цел да предотврати прегряване на превозното средство.

Ако някоя от тези изброени авточасти се нуждаят от подмяна и вие търсите нови, с гаранция за качество, разгледайте каталога на Autoo.bg и открийте подходящите за вашия автомобил.

Вижте също

преди пътуване

Важни съвети преди да потеглите на почивка с автомобила

Планирате почивка и искате да вземете автомобила си със себе си? Ако е така, има …