скорости

Важните автомобилни части – жило за скорости

В устройството на всеки автомобил, а и не само, откриваме редица компоненти, които са от изключително съществено значение за правилното и безпроблемно движение. Такива именно са множеството видове жила – познаваме меки, твърди и гъвкави варианти, разпределяни в тези три категории спрямо функциите, които извършват. Има жила, които дърпат, както и такива, които и дърпат, и бутат.

Към групата на жилата от особено голямо значение и към тези, без които правилното и оптималното движение на автомобила биха били немислими, причисляваме жило за скорости. Тази част на превозните средства се радва на широко приложение – среща се при множество видове автомобили и техника. Освен при колите, бусовете и автобусите, жило за скорости откриваме още и при селскостопанската техника като трактори, комбайни, мотофрези, резачки и мултикултиватори. Срещаме го и при пътностроителните машини – багери, валяци, булдозери, кранове и автокранове.

Основната функция на всяко жило за скорости, правещи го толкова съществена и важна част от устройството на автомобила или превозното средство, е да осъществява свръзката между шофьора, който борави със скоростния лост при шофиране, и трансмисията на колата, осигуряваща сменянето на различните предавки при движение. И автоматичните, и ръчните скоростни кутии притежават жило за скорости – по едно и две, респективно. Двете жила при ръчните скоростни кутии позволяват на лоста да се движи хоризонтално и вертикално.

Вероятно няма да е изненада да кажем, че евентуалната повреда, разместване или скъсване на жилото за скорости би резултирало в невъзможност шофьорът да придвижва скоростния лост, а, оттам – и да сменя предавките на автомобила. Малко неща са по-проблемни и предполагащи сериозни рискове и неизправности от подобен казус. Ето защо е важно да не допускаме жилото за скорости да се повреди или скъса. Какво бихме могли да направим?

Специалистите съветват да се грижим за колите си, подлагайки ги на чести прегледи с цел профилактика. Говорейки за жило за скорости, визираме една конкретна причина, най-често водеща до неизправности по металните оплетки, от които всъщност е направено жилото – корозията. Честото смазване и подробните прегледи няколко пъти годишно ще предотвратят риска от по-сериозни повреди. Навременната подмяна на жило за скорости, подложено на стартираща корозия, е най-сигурният начин за предотвратяване на скъсвания. Осигурете спокойствие на себе си и пътниците си, знаейки, че сте се погрижили щателно и подробно за състоянието на автомобила си, в това число и на така важното жило за скорости, особено ако ви предстои дълъг път по високоскоростни отсечки като магистрали например.

Защо да не противодействате на проблема още в зародиш и, по този начин, да избегнете множество бъдещи неприятни ситуации?

Вижте също

стартер за мотор

Диагностика на проблеми със стартерите за мотори: Как да открием и решим неизправности

Стартерът на автомобила ви не работи по обичайния начин. Важно е своевременно да откриете причината …