пътна помощ репатрак

Пътна помощ: Какво е представлява и имам ли нужда от тази услуга?

Ако притежавате автомобил, знаете, че е напълно възможно повредите по него да се появят неочаквано. Ето защо пътната помощ е полезна и задължителна услуга за всеки шофьор.

Помощта на пътя покрива рискове с вашето превозно средство, когато то се повреди, спукате гума, останете без бензин или всякаква друга неприятност, свързана с невъзможност за самостоятелно придвижване на колата. Можете да използвате пътна помощ навсякъде, където колата ви се повреди – отстрани на пътя, на паркинг и дори пред къщи.

Услугата „Пътна помощ“ понякога се предлага от вашия автозастраховател, но в България много често се осигурява от фирми, специализирани в таи дейност. В зависимост от компанията, която предлага услугата, може да видите наименованията пътна помощ, пътно покритие, извънредна пътна помощ, покритие при повреда, репатрак услуга, автоасистанс и др.

Какво представлява пътната помощ?

Много шофьори разглеждат пътната помощ като услуга, която е създадена единствено за удобство на водачите на пътя. Не всеки може сам да смени гума или разполага с инструментите за стартиране на батерията. С пътна помощ механик или теглеща фирма може да реши проблема вместо вас.

Пътната помощ обаче е създадена и от съображения за безопасност. Например, ако колата ви се повреди през нощта на оживена магистрала, не е безопасно да излезете от колата си и да предприемате ремонти. Пътната помощ може да използва мерките за безопасност, с които разполага специализираният автомобил, като осигуряване на факли или конуси, докато работите върху автомобила си.

Повечето застрахователни компании не включват автоматично евтина пътна помощ в автомобилните полици. Обикновено това е допълнително покритие, което може да бъде закупено срещу допълнително заплащане. Автомобилите често се развалят, когато най-малко очаквате, така че пътната помощ може да бъде спасител.

Какво включва пътната помощ?

Най-добрата пътна помощ осигурява незабавна помощ, когато останете на пътя. Всеки превозвач покрива различни неща, но повечето доставчици ще се справят със следните ситуации:

• Смяна на спукана гума
• Подаване на стартов ток
• Теглене
• Доставяне на бензин/нафта, масло, течности за серво на волана и др. или нов акумулатор
• Изваждане на ключове, заключени в колата

За теглене на повреден автомобил (репатриране) се консултирайте с вашия доставчик, за да определите по-точно разстоянието. Обикновено има ограничение до колко километра компанията ще тегли колата ви безплатно като част от вашия автоасистанс. Ако се нуждаете от допълнително теглене на колата, може да бъдете таксувани допълнително.

Когато се обадите на пътната помощ, фирмата ще ви намери, където и да сте заседнали. Те ще се опитат да оправят колата ви на място, за да можете да се приберете без проблеми. Ако обаче не успеят да направят необходимия ремонт, те теглят (или качват на платформа) автомобила ви до автосервиз, където механик може да прецени ситуацията.

Ако сте попаднали в инцидент и колата ви е много повредена, можете също да се обадите на пътна помощ, за да премести колата ви от местопроизшествието. В зависимост от това къде е станало произшествието, пътната помощ може да тегли колата ви до дома или автомобила ви, ако е в рамките на ограничението за пробег.

Как да получите пътна помощ?

Пътна помощ се предлага от специализирани фирми, организации на автомобилисти, а и чрез вашия автомобилен застраховател. И трите варианта имат своите плюсове и минуси. Изборът на автомобилни организации за пътна помощ обикновено идва с добавени предимства, като отстъпки за членове.

Въпреки това, някои хора биха могли да намерят за по-удобно да имат цялото си покритие под своя застраховател. В крайна сметка това зависи от човека и стойността на привилегиите от третите страни, които всеки оценява субективно.

Каква е цената на пътната помощ?

Пътната помощ обикновено е евтина. В повечето случаи е по-евтино да получите пътна помощ чрез вашия доставчик на автомобилни застраховки. Ако имате комплект гражданска отговорност и КАСКО, пътната помощ (автоасистанс) може да бъде включена във вашата полица. Обърнете се към вашия доставчик, за да видите дали вече сте покрити и за този риск.

Докато доставчиците на пътна помощ на трети страни обикновено са по-скъпи, вие получавате и обезщетения, които застрахователната компания не предлага. Например, ако често пътувате, получаването на пътна помощ чрез AAA може да ви спести пари в дългосрочен план, защото можете да получите самолетни билети с намаление, коли под наем и хотелски такси.

В заключение

Пътната помощ е интелигентна инвестиция за всички шофьори. Няма значение на колко години е колата ви или историята на повредите ви. Пътната помощ е доказан с времето си услуга не само за удобство, а и за вашата безопасност. След повреда тази услуга може да ви помогне бързо да се върнете на пътя.

Ако обмисляте пътна помощ, решете дали искате покритие от вашия застраховател или специализирана фирма. Определете какво има най-голямо значение за вашия бюджет и начина ви на живот. Преди да изберете доставчик, уверете се, че разбирате какво се покрива и знаете как да се свържете с вашия доставчик, ако имате нужда от услугата.

Вижте също

преди пътуване

Важни съвети преди да потеглите на почивка с автомобила

Планирате почивка и искате да вземете автомобила си със себе си? Ако е така, има …